Til hovedinnhold

Ernæringens betydning for skinn-, tarm- og gjellehelse hos laks

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
I dette forsøket skal det undersøkes om ulike nivåer av omega-3-fettsyrer og sink (Zn) har betydning for skinn-, tarm- og gjellehelse hos laks. Disse vevene utgjør kroppens barriere mot ytre miljø, og tidligere studier har vist at disse vevene er blant de lavest prioriterte når det gjelder tilgang på omega-3 fra fôr. Vi ønsker spesielt å undersøke om evnen til sårheling kan påvirkes gjennom sammensetning av fôr. I dag er sårproblematikk svært viktig i diskusjonen omkring årsaker til tap av fisk. En stor andel fisk i oppdrett har sår, og det er viktig å skaffe kunnskap om sammenheng med ernæring, slik at man får bedre grunnlag for å optimalisere fôrsammensetning.
Det skal kjøres et fôringsforsøk der laks får fôr med ulike nivåer av omega-3 og Zn fra før smoltifisering og fram til en vekt på omkring 300 gram. Det skal brukes i alt 1800 fisk. Nivåer av omega-3 og Zn i forsøksfôr velges for å være relevant i praktisk oppdrett, men også med kontraster som ventes å gi målbare effekter, derfor ønsker vi å gå under minste anbefalte nivå. I forlengelse av fôringsforsøket skal det gjøres et sårhelingsforsøk, der det undersøkes om ernæringsstatus mht. omega-3 og Zn har betydning for sårheling. Det skal brukes 40 fisk fra hver av 5 fôringsgrupper (fra hovedforsøket), totalt 200 fisk. Disse fiskene bedøves og påføres standardiserte sår på halepartiet, før de settes tilbake i egne kar. Fisk fra hver gruppe avlives på definerte tidspunkt for å ta prøver og studere sårhelingsprosessen med ulike analysemetoder. Det finnes ingen andre metoder som kan vise om fôr faktisk har en praktisk innvirkning på evnen til sårheling, og antall fisk i forsøket er basert på erfaringer fra tidligere forsøk.