Status for antibiotikaresistens i Norge
Norge har lite antibiotikaresistens sammenlignet med mange andre land.
Likevel påvirkes situasjonen av hvor mye antibiotika som benyttes til dyr og mennesker, både i Norge og i utlandet. Smittespredning av resistente bakterier avhenger også av helse, hygiene, biosikkerhet, befolkningstetthet, reiseaktivitet og handel med dyr.
Flere sykdomsutbrudd og økonomiske kostnader
Resistente bakterier kan føre til sykdomsutbrudd som øker behandlingskostnader, gir flere tapte arbeidsdager og redusert produktivitet. I tillegg kan matindustrien lide økonomisk når tiltak må settes inn for å håndtere og forebygge utbrudd.
Risiko for matproduksjon og forsyning
Hvis sykdommer sprer seg ukontrollert blant produksjonsdyr på grunn av resistens, kan det redusere matproduksjonen og true matsikkerheten.
Trussel mot bærekraftig matproduksjon
Overforbruk av antibiotika i landbruket eller til oppdrettsfisk kan føre til en ond sirkel der stadig sterkere antibiotika må brukes. Dette er verken bærekraftig eller effektivt, og det øker risikoen for at resistente bakterier spres til jord og vann.