Godkjenning av produkter til behandling av drikkevann (vannbehandlingskjemikalier)
Produkter til behandling av drikkevann må være godkjent av Mattilsynet. Kravet gjelder for produkter til bruk i vannverk og i interne fordelingsnett, men ikke til privat bruk.
Innhold på denne siden
Godkjente vannbehandlingskjemikalier
Godkjenningsordningen skal sikre at produkter som blir tilsatt drikkevannet er trygge.
I løpet av søknadsbehandlingen gjør Folkehelseinstituttet en vurdering av helserisikoen for alle komponentene i produktet.
For brukere er det ofte krevende å vurdere helsemessige konsekvenser av vannbehandlingskjemikalier på egen hånd. Når produktet er godkjent av Mattilsynet, trenger ikke brukeren å tilegne seg slik kunnskap. Det kan også bli enklere å orientere seg på markedet.
Godkjenningen innebærer at Mattilsynet anser det som usannsynlig at godkjente vannbehandlingskjemikalier vil utgjøre en helserisiko i drikkevannet, hvis bruksanvisningen for produktene følges.
En godkjenning garanterer ikke at produktet har den vannbehandlende effekten produsenten/leverandøren hevder.
Den som bruker vannbehandlingskjemikaliet har ansvaret for at det kjemikaliet som brukes, er godkjent.
Liste over godkjente vannbehandlingskjemikalier
Godkjente produkter finner du i listen over godkjente vannbehandlingskjemikalier, som oppdateres jevnlig.
Last ned liste over godkjente vannbehandlingskjemikalier (ODS) Oppdatert 15.07.2024
Mattilsynet eller FHI vurderer ikke om produktet har den effekten produsenten eller leverandøren oppgir. Godkjenningen er ikke å forstå som en garanti for dette. Kravet til godkjenning står i drikkevannsforskriften § 14.
Listen over godkjente vannbehandlingskjemikalier inneholder også vannbehandlingskjemikalier som tidligere er vurdert av Nasjonalt folkehelseinstitutt for bruk offshore.
Teknisk vannbehandlingsutstyr regnes vanligvis ikke som et kjemisk produkt i denne sammenheng, med mindre utstyret produserer et vannbehandlingskjemikalie på stedet.
Mattilsynet vurderer og aksepterer vannbehandlingsutstyr som en del av den godkjenningen vi gir for hele vannforsyningssystemet.
Mattilsynet forutsetter at vaskemidler som benyttes til rengjøring av for eksempel høydebasseng, rentvannsbasseng, pumper, distribusjonsnett, filtermasser eller vannfiltre blir skylt vekk med rent vann før anlegget settes i produksjon igjen. Slike produkter er derfor ikke godkjenningspliktige etter drikkevannsforskriften.
Andre regelverk å ta hensyn til
Vær oppmerksom på at vannbehandlingskjemikalier også kan inneholde stoffer som omfattes av reguleringer gitt av Miljødirektoratet. Dette kan være
- krav til klassifisering og merking av kjemikalier (CLP)
- REACH-regelverket
- biocidforskriften
- plikten til å deklarere til produktregisteret
Alle vannbehandlingskjemikalier med biocider skal på sikt godkjennes etter biocidforskriften.
Vannbehandlingskjemikalier tilhører produkttype (PT) 5 i biocid-regelverket. Produkter som benyttes til desinfisering av utstyr tilhører PT4.
Regelverk
Drikkevannsforskriften
§ 14. Vannbehandlingskjemikalier
Kilde: Lovdata.no
Hvem som er søknadpliktige og ikke
Produsenter og importører skal søke
Produsenten eller importøren av et vannbehandlingskjemikalie er ansvarlig for søknadsprosessen. Søknaden må være ferdigbehandlet og godkjent før et produkt kan tas i bruk. Det er sluttbrukeren som er ansvarlig for å benytte godkjente produkter.
Produkter som er søknadspliktige
Alle vannbehandlingskjemikalier til bruk i vannforsyningssystemer og interne fordelingsnett på land og offshore, og ved drikkevannsproduksjon på skip, er omfattet av søknadsplikten. Les mer i veiledningen til drikkevannsforskriften § 14.
Produkter som ikke er søknadspliktige
Vannbehandlingskjemikalier til privat bruk, altså i enkeltvannforsyninger, er ikke søknadspliktige. Dette gjelder kun produkter som ikke skal tilsettes vannforsyningssystemer eller interne fordelingsnett.
Kjemikalier som ikke etterlater rester i drikkevannet, og filtermateriale som ikke er i suspensjon, trenger ikke godkjenning. Det kan for eksempel gjelde rengjøringsmidler og desinfeksjonsmidler som blir skylt vekk før normal drift.
Teknisk vannbehandlingsutstyr er vanligvis ikke søknadspliktig. Ta kontakt med oss på e-post: vannbehandlingskjemikalier@mattilsynet.no hvis du er i tvil om du må søke.
Søknadsbehandlingen er gebyrbelagt
Les mer om dette i forskrift om gebyrer til Mattilsynet.
Regelverk
Forskrift om gebyrer til Mattilsynet
Kilde: Lovdata.no
Varighet og tilfeller der godkjenningen kan bortfalle
Godkjenningen varer i ti år fra den datoen søknaden ble innvilget. Etter ti år blir produktet fjernet fra godkjentlisten.
Produsenten eller leverandøren må sende ny søknad i god tid før godkjenningen utløper. Søknaden utformes som beskrevet under, med oppdatert obligatorisk vedlegg, og annen relevant dokumentasjon. Oppgi om mulig tidligere saksnummer hos Mattilsynet.
Godkjenningen er basert på kunnskapen ved søknadsbehandlingen. Vesentlige endringer i produktet, toksikologiske egenskaper hos komponentene, eller status i kjemikalieregelverket (inkludert regelverket for biocider) kan føre til at godkjenningen faller bort.
Vannbehandlingskjemikalier med en godkjenning som er eldre enn 10 år, fjernes fortløpende.
Endre produktnavn
Ved navnebytte for allerede godkjente vannbehandlingskjemikalier skal søker sende Mattilsynet opplysninger om nytt produktnavn, samt en bekreftelse på at produktet har lik sammensetning og bruksområde som ved godkjenningstidspunktet.
Regodkjenning
Ved regodkjenning av et godkjent vannbehandlingskjemikalie etter 10 år, skal søker sende Mattilsynet en bekreftelse på at produktet har lik sammensetning og anvendelsesområde som ved tidligere godkjenning.
I tillegg skal ny søknad inneholde oppdatert obligatorisk vedlegg, sikkerhetsdatablader, analysesertifikater og andre spesifikasjoner.
Dersom det er mulig bes det om at det refereres til tidligere saksnummer hos Mattilsynet.
Slik søker du om godkjenning av vannbehandlingskjemikalier
Fyll ut ett søknadsskjema per produkt. Vedlegget er obligatorisk, og må følge søknaden for at den skal bli vurdert.
Søkeren er selv ansvarlig for å legge ved utdypende dokumentasjon som viser at produktet er egnet til vannbehandling, og at det ikke utgjør noen helsefare ved bruk.
God dokumentasjon bidrar til en raskere saksbehandling. Dokumentasjonen kan være fra norske eller utenlandske fagmiljøer.
Innholdet i søknaden er skissert i Drikkevannsforskriften vedlegg 3.
Slik gjør du
Søknad om godkjenning av vannbehandlingskjemikalier
Skjema som skal benyttes ved søknad om godkjenning av vannbehandlingskjemikalier etter drikkevannsforskriften § 14.
Dette skal du sende inn til Mattilsynet:
- Skjemaet du finner på lenken nederst
- Det obligatoriske vedlegget (ODT) til skjemaet med informasjon om kjemisk sammensetning
- Annen relevant informasjon (for eksempel analysesertifikater og andre spesifikasjoner)
E-post:
postmottak@mattilsynet.no, med kopi til vannbehandlingskjemikalier@mattilsynet.no
Du kan også sende det i post til:
Mattilsynet
Avdeling nasjonale godkjenninger
Felles postmottak
Postboks 383
2381 Brumunddal
Last ned obligatorisk vedlegg til søknadsskjemaet for vannbehandlingskjemikalier (ODT)
Regelverk
Drikkevannsforskriften
Vedlegg 3
Søknad om godkjenning av vannbehandlingskjemikalier skal inneholde følgende dokumentasjon:
-
a) opplysninger om søkeren med kontaktinformasjon -
b) produktets handelsnavn -
c) navn på produsent -
d) opplysninger om bruk og høyeste dosering -
e) informasjon om kjemisk sammensetning som innebærer en fullstendig oversikt over alle komponentene med CAS-nummer og prosent mengde i produktet til 100 prosent og -
f) analysesertifikat for alle komponentene.
Kilde: Lovdata.no