Risikovurdering

Tilstrekkelig varmebehandling av biprodukter fra oppdrettsfisk gir trygt fiskefôr

Bruk av biprodukter av oppdrettsfisk i fôr til oppdrettsfisk som ikke er av samme art utgjør en ubetydelig risiko for fiskens helse, forutsatt at fôret er tilstrekkelig varmebehandlet. Det er konklusjonen i en risikovurdering Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag fra Mattilsynet.

Publisert

Bakgrunnen for risikovurderingen er spriket mellom kravet Mattilsynet anbefaler og ønsket fra næringen om å senke temperaturkravet.

Mattilsynets krav for både ensilerte og ferske biprodukter fra oppdrettsfisk er oppvarming i 85 grader i 25 minutter. Næringen ønsker å senke temperaturkravet i ferskt (ikke ensilert) råstoff fra oppdrettsnæringen til 76 grader i 20 minutter.

Hva er vurderingen?

Etter varmebehandling ved 85 grader i 25 minutter, anses sannsynligheten som ubetydelig for at de artene av virus, bakterier og parasitter som er vurdert vil overleve.

VKM konkluderer med at det etter varmebehandling på 76 grader i 20 minutter er risikoen for mel vurdert til å være lav for IPN-virus. Risikoen er satt til svært lav for oljefraksjonen. Ifølge næringens IPN-rapport vil denne varmebehandlingen representere en reduksjon i IPN-virus på ca 3 log10.

VKM kan ikke utelukke at suboptimal varmebehandling, kan føre til utvikling av mer varmeresistente viruspopulasjoner over tid, særlig dersom viruset blir resirkulert tilbake til miljøet i oppdrettsanlegg

VKM forventer at ensilering (pH lik 4 eller lavere ved bruk av annen organisk syre) av ABP kategori 3-materiale vil inaktivere IHNV, ISAV, og de fleste bakterier og parasitter, men ha liten eller ingen effekt på Lactococcus garvieae og de andre virusene.

Hvem utførte oppdraget?

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) på oppdrag fra Mattilsynet.

Hva gjør Mattilsynet videre?

VKM mener IPN-virus kan være en egnet indikator for testing av metoder for varmeinaktivering, men anbefaler at det etableres en bedre egnet metode for å påvise IPN viruset. Mattilsynet bør også vurdere å bruke en bakteriell indikator siden bakterier har flere stressbeskyttelsesmekanismer som virus ikke har. Et virus vil derfor ikke nødvendigvis være en representativ indikator for bakterier i alle testsituasjoner.

I rapporten pekes det fortsatt på kunnskapshull for varmeinaktivering av fiskepatogener, bl.a. mangler det data for Piscine reovirus (PRV) og inaktivering av bakterier i fiskeolje.

Mattilsynet vil legge konklusjonene i VKM sin risikovurdering til grunn i sin videre risikohåndtering på området.

Offentliggjort