Krav til helsesertifikat og merking ved import av agn utenfor EØS/EU

Mattilsynet presiserer at det ved import av agn fra land utenfor EØS/EU, er krav om helsesertifikat og tydelig merking. Handelsdokumentet som tidligere ble brukt, er erstattet av et EU-godkjent helsesertifikat. Forsendelser skal registreres i TRACES og merkes slik at de ikke kan forveksles med produkter til konsum. Dette gjelder også ved videretransport og eventuell oppsplitting av forsendelsen.

Faglig oppdatert
Vis endring
  1. Overgangsordning for bruk av nytt helsesertifikat ved import av fisk og fiskeprodukter til agn

    Fra og med 1.januar 2026 må alle importerte forsendelser av agn følges av korrekt helsesertifikat signert av myndighet i tredjeland når den meldes inn i TRACES.

    Frem til denne datoen kan tidligere handelsdokument benyttes.

Det er en overgangsordning frem til 1. januar 2026. Fra og med denne dato må korrekt helsesertifikat signert av myndighet i avsenderlandet følge med forsendelser med agn som meldes inn i TRACES for at importen skal kunne godkjennes.

Hvilke krav gjelder ved import av agn?

  • Ved import av agn fra land utenfor EØS/EU kreves det helsesertifikat i henhold til EU-forordning 2020/2235.
  • Tidligere handelsdokument skal ikke benyttes fra og med 1. januar 2026.
  • Forsendelser skal registreres i TRACES.
  • Det er krav om tydelig merking som viser at produktet ikke er egnet til konsum, og som knytter varen til medfølgende dokumentasjon.
  • Merkingen må være synlig og varig – umerkede varer vil ikke godkjennes ved grensekontroll.

Krav til import av agn

Rundfrossen akkar, makrell, saury og annen fisk som skal brukes til agn (fishing bait) er per definisjon ikke fôr, men et animalsk biprodukt i kategori 3. Slike forsendelser skal kontrolleres på en grensekontrollstasjon som er godkjent for biprodukter ved import til Norge fra stater utenfor EØS/EU.

Helsesertifikat

Det ble i 2015 innført et EU-krav om helsesertifikat for import av agn fra land utenfor EØS/EU. Sertifikatet finnes i kapittel 3 i vedlegg I til forordning (EU) 2020/2235.

I helsesertifikatet som skal benyttes ved import av agn, krysses det i boks I.20 av for «Other» og i boks I.27 Description of consignment skrives det «Fishing bait».

Dette sertifikatet erstatter «Model certificate of origin/ transport document for import of fish or fishery products to be used as bait to Norway from third countries», som ikke lenger skal benyttes.

Merking

Det er krav om at forsendelser som ankommer grensekontrollstasjonen skal kunne identifiseres av merkingen på emballasje/beholdere/ konteiner/ kjøretøy. Det betyr for eksempel at kartonger med frossen fisk/akkar til agn, som er stablet på en pall med plast rundt, kan være merket på pallenivå.

Merkingen skal:

  • angi at produktet ikke er egnet til konsum
  • ha et Batch-nummer eller lignende som kan knytte forsendelsen til de medfølgende dokumentene.

Dersom forsendelsen skal splittes opp etter grensekontroll, må merkingen være slik at det ikke er umerkede varer etter oppsplittingen.

Kravet om merking gjelder også ved videretransport frem til mottaker.

Dersom merkingen er på en konteiner, må den være slik at den ikke kan forsvinne.

Vær oppmerksom på at en umerket konteiner ikke kan merkes på nytt på grensekontrollstasjonen og vil ikke godkjennes for import.

Krav til merking/identifisering av kategori 3 biprodukter er gitt i animaliebiproduktforskriften, som gjennomfører forordning (EF) nr. 142/2011 vedlegg VIII, kapittel II.