4. Den vegeterte buffersonen i praksis

4.1 4.1 Hvordan skal buffersonen se ut?

Som du kan se av etiketten til plantevernmiddelet, er det noen krav til hvordan en vegetert buffersone skal se ut.

Kravene til en vegetert buffersone:

  • Den skal være på minimum ti meter mot overflatevann. Bredden måles horisontalt fra vannets normalvannstand, se illustrasjon nedenfor.
  • Vegetasjonen skal bestå av et veletablert, sammenhengende dekke av gress eller en blanding av gress og urter. Med «veletablert» mener vi at plantene dekker jorda godt og har et godt utviklet rotsystem.
  • Naturlig vegetasjon, inkludert trær og busker, kan også være en del av buffersonen, så lenge vegetasjonen under trærne/buskene også dekker jorda og er veletablert. Det er altså ikke nødvendig å anlegge en ny vegetert buffersone hvis det allerede eksisterer tett og naturlig markvegetasjon.
  • Vegetasjonen skal ha en høyde på 10 – 25 cm for best effekt.
Vegetert buffersone med avstand fra overflatevann og jorde
Buffersonen måles fra vannets normalvannstand

Eksempler på 10 meter brede vegeterte buffersoner:

eksempel på 10 meter bred vegetert buffersone
Foto: Anne-Grete B. Blankenberg
Eksempel på 10 meter bred vegetert buffersone
Foto: Anne-Grete B. Blankenberg

Vi oppfordrer også til at du følger disse rådene for å få en buffersone som fungerer godt.

  • Hvis du må anlegge en ny buffersone kan det være lurt å ha lokale arter i buffersonen, siden disse vil trives i dette området og det dermed vil være en større sjanse for å få et godt plantedekke. Du kan også vurdere å bruke vekster som er attraktive for pollinatorer.
  • Det er en fordel om plantene i buffersonen har stive strå, fordi disse vil holde seg oppreist ved stor vannføring og vil dermed bremse vannet mer enn mindre stråstive planter.
  • Det er viktig at avrenningen ikke treffer buffersonen konsentrert i ett punkt. Buffersonen vil ikke være effektiv til å rense vannet for plantevernmidler i slike tilfeller. Du bør da passe på å gjøre tiltak som gjør at avrenningen treffer jevnt langsmed hele buffersonen.
  • Vær oppmerksom på at jorda i buffersonen ikke bør være vannmettet. Dette vil hindre infiltrasjon og redusere effekten av buffersonen betraktelig. Hvis den vegeterte buffersonen periodevis er vannmettet, bør du unngå bruk av plantevernmidler som har krav om en vegetert buffersone i det tidsrommet. Eventuelt bør du plassere buffersonen i et område som ikke er vannmettet (se også kapittel 5.3).
     

4.2 4.2 Hvordan vedlikeholder jeg buffersonen?

Du bør holde vegetasjonen i buffersonen kort og sammenhengende for å hindre overflateavrenning og unngå jordkomprimering.

For å beholde en effektiv buffersone, bør du følge disse rådene når du pleier den:

  • Pass på at vegetasjonen er et sammenhengende belte, slik at overflateavrenningen fra åkeren ikke kan ta snarveier ned til overflatevannet.
  • Hold vegetasjonen ganske kort, rundt 10 - 25 cm lange strå sikrer at stråene holder seg oppreist og klarer å holde igjen sediment og redusere hastigheten på vannet som renner av.
  • Man kan bruke beitedyr for å holde vegetasjonen kort, men pass på at de ikke tråkker ned jorda og gjør den kompakt, slik at infiltrasjonsevnen til jorda reduseres. Dette vil kunne redusere effektiviteten av buffersonen.
  • Unngå å kjøre i buffersonen, utover det som er nødvendig for høsting og eventuelt resåing. Dette vil gjøre jorda kompakt og reduserer evnen til å infiltrere vann.

Du kan lese mer om skjøtsel av vegeterte buffersoner her:

4.3 4.3 Hvor skal jeg plassere den vegeterte buffersonen

I utgangspunktet er det slik at den vegeterte buffersonen bør ligge inntil overflatevannet.

I noen tilfeller kan det derimot være fornuftig å plassere buffersonen nærmere det området hvor du skal bruke plantevernmiddelet:

  • Hvis overflatevannet ligger i et område der du ikke har mulighet til å lage en vegetert buffersone, for eksempel på en naboeiendom. Du kan da ha den vegeterte buffersonen inne på ditt areal.
  • Hvis det er et område som ofte blir vannmettet, som i områder der det er høyt grunnvannsspeil. En vannmettet vegetert buffersone fungerer ikke og vil ikke redusere avrenning av plantevernmidler.

4.4 4.4 Hva gjør jeg om plantevernmiddelet både har avstandskrav og krav om en vegetert buffersone til overflatevann?

På etiketten kan du også se om du skal utføre sprøytingen med en bestemt avstand til overflatevann.

Denne avstanden reduserer mengden plantevernmiddel som føres til overflatevann gjennom lufta (avdrift) til et akseptabelt nivå.

Du vil da se denne setningen på etiketten:
«SPe 3 For å beskytte vannlevende organismer må dette produktet ikke brukes nærmere enn [x] meter fra overflatevann»

Det vil også stå mer informasjon under avsnittet på etiketten som beskriver buffersoner til vann

Det kan være at det både er et krav om en vegetert buffersone og en bestemt avstand til vann. Hvis avstandskravet er mindre eller like bredt som den vegeterte buffersonen, altså 10 meter, kan du sprøyte inntil den vegeterte buffersonen. Vær oppmerksom på at noen plantevernmidler kan være skadelige for vegetasjonen i buffersonen. Du må da sørge for å holde god nok avstand, slik at vegetasjonen i buffersonen ikke skades.

Hvis avstandskravet er lengre enn 10 meter, må du legge til ekstra sprøyteavstand fra kanten på buffersonen og inn på jordet.

Eksempel: Hvis avstandskravet til vann er 20 meter og den vegeterte buffersonen din er 10 meter bred, må du la 10 meter fra kanten på den vegeterte buffersonen og inn på jordet ditt være sprøytefri (se illustrasjon nedenfor).

Illustrasjon av vegetert buffersone og sprøytefri sone for et plantevernmiddel med et avstandskrav på 20 m og 10 m vegetert buffersone.
Illustrasjon av vegetert buffersone og sprøytefri sone for et plantevernmiddel med et avstandskrav på 20 m og 10 m vegetert buffersone.