Pærebrann påvist i to nye kommuner i 2024
Årets kartlegging av plantesykdommen pærebrann har så langt avdekket sykdommen i Kragerø og Porsgrunn kommuner, begge i Telemark fylke. Funnene er gjort i bulkemispel (Cotoneaster bullatus).
I løpet av de siste tre årene er det påvist pærebrann for første gang i 26 nye kommuner. Dette betyr at sykdommen har spredd seg til et svært stort geografisk område, og det vil ikke være realistisk å prøve å bli kvitt plantesykdommen med de ressursene som er tilgjengelige.
I årets kartlegging av pærebrann, har Mattilsynet tatt ut i alt 284 planteprøver fra 45 kommuner. Prøvene er analysert for latent smitte av pærebrann med qPCR metode av Nibio.
Mattilsynet arbeider nå med de nødvendige endringer i Forskrift om kontrollområder for å forebygge, begrense og bekjempe pærebrann (Erwinia amylovora) (lovdata.no) i pærebrannforskriften.
Om plantesykdommen pærebrann
Pærebrann er en alvorlig plantesykdom i eple- og pæredyrking som er forårsaket av bakterien Erwinia amylovora. Bakterien har veldig mange vertplanter. I Norge har vi funnet mest smitte på ulike mispelarter (Cotoneaster), og sykdommen er etablert i ytre kyststrøk fra Telemark til Møre og Romsdal.
Hovedmålet for Mattilsynets arbeid med pærebrann er å hindre at sykdommen sprer seg til områder med kommersielt viktig eple- og pæreproduksjon.
Mattilsynet vil fortsette å kartlegge utbredelsen til pærebrann.
Hva betyr dette for deg som fruktdyrker
Mattilsynet oppfordrer produsenter av eple og pære til å:
- Være på vakt for smitte av pærebrann i frukthagen og i området rundt.
- Fjerne lett mottakelege vertplanter (bulkemispel og pilemispel) på egen eiendom.
- Melde fra til Mattilsynet ved mistanke om pærebrann i frukthagen. Ta gjerne kontakt med rådgivingstjenesten før du kontakter Mattilsynet.
Hva betyr dette for deg som birøkter
Honningbier er vektorer for pærebrann og vi oppfordrer birøktere på telemarkskysten til å:
- Følge med på kommende endringer i pærebrannforskriften
- Fremskynde eventuell flytting av bikuber til før 1. mai.
For mer informasjon kontakt:
Knut Espevig, knut.espevig@mattilsynet.no