Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025
Alle som importerer, produserer, omsetter eller bruker gjødselvarer må sette seg inn i det nye regelverket, da det er viktige endringer som berører alle aktører.
Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
Om forskriftene og veiledning
De nye forskriftene vil publiseres på Lovdata om kort tid.
Se også regjeringens pressemelding: Nye regler sikrer matproduksjonen i Norge og bidrar til bedre forhold i vassdrag (regjeringen.no)
Utarbeidelsen av regelverket har vært en del av et større prosjekt med endringer i gjødselregelverket bestilt av Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet, hvor også Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet har deltatt i arbeidet.
Det er Mattilsynet som forvalter forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften), og bestemmelser om avløpsslam og tungmetall i forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften).
Mattilsynet vil i 2025 prioritere veiledning til det nye regelverket og å oppdatere våre nettsider med ny informasjon. Noe veiledning er allerede publisert, og det vil løpende legges ut mer.
Veileder til gjødselvareforskriften
Vi ønsker dialog med bransjen for å kunne gi best mulig veiledning og for å besvare de spørsmålene som bransjen har. En egen veiledning til bonden finner du på følger av Landbruksdirektoratets nettsider: Rettleiing til gjødselbrukforskrifta (landbruksdirektoratet.no)
Her er noen av endringene i den nye gjødselvareforskriften
Alle må registrere seg på nytt innen 1. mai 2025
Tidligere har det vært en registreringsordning for produkter, den er nå erstattet av en registreringsordning for virksomheter. Alle virksomheter som importerer eller utfører sentrale deler av produksjonen av gjødselvarer, må registrere seg. I tillegg skal enkelte omsetningsledd og råvareleverandører registrere seg. Skjema for registrering vil bli tilgjengelig tidlig i februar.
Alle dispensasjoner er trukket tilbake
Alle dispensjoner gitt av kommuner eller Mattilsynet etter den gamle gjødselvareforskriften er trukket tilbake. I noen tilfeller er det gitt overgangsbestemmelser som følger av gjødselvareforskriften § 51.
Ny tillatelsesordning for gjødselvarer
Forskriften har en positivliste over råvarer som er godt kjent og mye brukt. Videre innføres det en tillatelsesordning for råvarer som ikke er på positivlisten. For å få en tillatelse må virksomheten søke Mattilsynet og legge ved dokumentasjon som viser at råvaren er nyttig og trygg i bruk i en gjødselvare. Råvarer som allerede er i bruk og i tråd med tidligere forskrift har en overgangsperiode på ett år. Overgangsperioden gjelder blant annet for enkelte biogassanlegg som bruker marint fiskeslam og renserester fra fiskeoljeproduksjon som råvarer.
Strengere krav til plast og miljøgifter
I ny forskrift er det strengere krav til fravær av urenheter i produktet. Urenheter er biter av plast, glass og metall som ikke er sortert bort gjennom behandlingsprosessen. Grenseverdien vil gjelde biter av plast, glass og metall større enn 2 millimeter, mens den frem til nå har gjeldt for biter større enn 4 millimeter. Fra 2026 skal mengden urenheter i form av plast være lavere enn 2,5 per kilogram tørrstoff.
Aktsomhetsplikt for miljøgifter er gjort tydeligere, og det er grenseverdier for miljøgifter i råvarene avløpsslam, aske og biokull for å ivareta helse og miljø.
Grenseverdier for tungmetaller bedre tilpasset biorest
I biogassprosessen skjer det en omdanning som gir en reduksjon i tørrstoffet. Det vil føre til at sluttproduktet, bioresten, ofte har et høyere innhold av tungmetall i forhold til tørrstoff enn råvarene som blir brukt i produksjonen. Noen ganger så høyt at dette ikke har vært tillatt brukt i landbruket som gjødsel. Det gjøres en tilpasning i tungmetallbestemmelsene, som åpner for at grenseverdier for tungmetall kan regnes basert på innholdet av fosfor i stedet for innholdet av tørrstoff. Siden det i gjødselbruksforskriften stilles krav til maksimal dosering av fosfor vil ikke dette øke tungmetalltilførselen i landbruket. Bestemmelsen er noe endret etter høringen, da det var noen misforståelser.
Biostimulanter får strengere krav
Biostimulanter omfattes nå av gjødselvareforskriften og får tydeligere og strengere regler blant annet til kvalitet og merking. Vi har sett en økt omsetning av biostimulanter og at disse har vært markedsført med et stort mangfold av egenskaper.
Nye krav til jordblandinger for å beskytte vannmiljø
Jordblandinger kan brukes i store mengder, for eksempel til å etablere nye grøntområder ved veier og boligområder. Det er innført krav til maksimalt innhold av fosfor for alle jordblandinger og også mineralsk nitrogen i jordblandinger som inneholder avløpsslam.
Endringer for slakterigjødsel og for flytting av husdyrgjødsel over fylkesgrenser
Det gjøres også endringer i animaliebiproduktforskriften. Alle store slakteri må fra 2030 hygienisere husdyrgjødselen før den kan brukes.
I dag er det bare tillatt å bruke husdyrgjødsel fra et annet fylke om den er hygienisert eller det er gitt tillatelse for bruk av uhygienisert gjødsel fra Mattilsynet. Fra 2027 vil hovedregel være at slike tillatelser til bruk av uhygienisert husdyrgjødsel fra et annet fylke ikke vil bli gitt. Uhygiensiert husdyrgjødsel kan transporteres fritt til et behandlingsanlegg i et annet fylke for hygienisering.