1. Biokull i gjødselvarer

Biokull som skal brukes på jordbruksarealer, private hager, parker og andre grøntarealer skal følge regelverket for gjødselvarer. Produsenter og importører har mulighet til å velge om de vil følge nasjonalt gjødselvareregelverk eller regelverk for EU-gjødselvare.

For produsenter som først og fremst vil omsette produktene sine i Norge, vil det trolig være enklest å velge det nasjonale gjødselvareregelverket (forskrift om organisk gjødsel). Importører kan også benytte dette regelverket ved omsetning av produktene i Norge.

Hvis råmaterialet er av animalsk opprinnelse (et animalsk biprodukt), må også bestemmelsene om organisk gjødsel og jordforbedringsmidler i animaliebiproduktregelverket følges.

1.1 1.1 Det nasjonale regelverket er under revidering

1.2 1.2 Produktregistrering

Produkter som omsettes etter norsk regelverk for organiske gjødselvarer eller benytter seg av gjensidig godkjenning, skal registreres før import, markedsføring og omsetning. Registrering gjøres i Mattilsynets skjematjeneste.

Ved registrering må man legge inn informasjon om produktet er en gjødsel, jordforbedringsmiddel eller et dyrkingsmedium. Dersom rent biokull er laget av råvarer med lavt næringsinnhold, vil det normalt være et jordforbedringsmiddel og registreres som dette. Biokull kan også inngå som bestanddel i annen gjødselvare, for eksempel et dyrkingsmedium. Hvis produktet skal registreres som en organisk gjødsel, skal produktets hovedfunksjon være å tilføre næringsstoffer til plantene.

I registreringsskjemaet må du angi hvilke opphavsmaterialer biokullet er produsert av. I registreringsskjemaet huker du av for at opphavmaterialet er treforedlingsavfall dersom det er fra jomfruelig trevirke/hogstavfall. Dersom opphavsmaterialet er utsortert trevirke fra et avfallsanlegg eller industri, skal du huke av for "Annet avfall" og spesifisere nærmere.

Les mer om å registrere gjødselvarer

Regelverk

1.3 1.3 Godkjenning av anlegg etter animaliebiproduktregelverket – nasjonalt regelverk

Hvis animalske biprodukter inngår som råstoff til produksjon av biokull, trer kravene til godkjenning av virksomhet i animaliebiproduktregelverket inn.

Det er både materielle krav og systemkrav, blant annet internkontroll basert på HACCP-prinsippene.

For biokull som produseres etter nasjonalt gjødselvareregelverk, vil det være mulig å benytte flere animalske biprodukter som råstoff. I tillegg til hygienisert kompost, hygienisert biorest, bearbeidet husdyrgjødsel og bearbeidet frass vil det være mulig å bruke kjøttbeinmel (MBM) (bearbeidet kategori 2-materiale) og bearbeidet animalsk protein (PAP) (kategori 3-materiale). Disse produktene må produseres i anlegg som er godkjent etter animaliebiproduktforskriften med godkjent bearbeidingsmetode. Den påfølgende pyrolyseprosessen må foregå i et anlegg som er godkjent etter animaliebiproduktregelverket som organisk gjødsel og jordforbedringsanlegg (OFSI-anlegg).

Den som vil importere eller samhandle animalske biprodukter, skal være registrert som importør hos Mattilsynet. Både importør og første mottaker av varepartier skal være registrert.

1.4 1.4 Råvarer og opphavsmaterialer som kan brukes i produksjon av biokull

For alle typer råvarer må det vurderes om råvarene kan inneholde organiske miljøgifter, plantevernmiddelrester, legemiddelrester eller andre miljøfremmede stoffer med mer.

Hvis en råvare listet i vedlegg 4 skal inngå i produksjon av biokull i kvalitetsklasse 0, I eller II, må tungmetallinnholdet i råvaren ikke være høyere enn klasse II. Hvis den ferdige/blandede gjødselvaren har kvalitetsklasse III, må tungmetallinnholdet i råvaren ikke være høyere enn klasse III.

Regelverket er under revisjon, og i utkastet til nytt nasjonalt gjødselvareregelverk fra 2018 er det foreslått at kun rent plantemateriale kan inngå i produksjon av biokull. Det er foreslått at man må søke Mattilsynet om tillatelse dersom man ønsker å bruke andre råvarer i produksjonen. Dette vil gjelde også animalske biprodukter.

Noen råvarer brukt i produksjon av biokull vil begrense bruken av biokullet, eksempelvis avløpsslam og animalske biprodukter. Les mer om dette i kapitlet om bruk av gjødselvarer der biokull inngår.

Regelverk

1.4.1 1.4.1 Animalske biprodukter i kategori 2 og 3

Animalske biprodukter i kategori 2 og kategori 3 kan brukes som råvare for produksjonen av biokull.

Biokull til bruk i jord faller under reglene om organisk gjødsel og jordforbedringsmiddel og må følge de relevante kravene i animaliebiproduktregelverket. Kravene til organisk gjødsel og jordforbedringsmidler finner dere i animaliebiproduktforskriften, jf. forordning 1069/2009 artikkel 32 og forordning 142/2011 vedlegg XI kapittel II.

Kategori 2-materialer

Kategori 2-materiale som skal omdannes til biokull, med unntak av husdyrgjødsel, mage- og tarminnhold, melk, råmelk, produkter av melk og råmelk, kompost og biorest fra omdanning av animalske biprodukter til biogass, skal på forhånd bearbeides med trykksterilisering (jf. forordning 1069/2009 artikkel 13 og 14). Kategori 2-materiale fra fisk kan også på forhånd være bearbeidet med alternativ metode K, som beskrevet i forordning 142/2011 vedlegg IV kapittel avsnitt 2 K og avsnitt 3 nr. 2 e i). 

Husdyrgjødsel

Husdyrgjødsel som skal omdannes til biokull må på forhånd være varmebehandlet ved minst 70 °C i minst 60 minutter eller en annen alternativ metode jf. forordning 142/2011 vedlegg XI kapittel 1 avsnitt 2. Husdyrgjødsel som er behandlet på denne måten blir "bearbeidet husdyrgjødsel". 

Kategori 3-materialer

"Bearbeidet animalsk protein" (kategori 3) (se definisjon i forordning 1242/2011 vedlegg I nr. 5) som skal omdannes til biokull skal på forhånd være bearbeidet med trykksterilisering når de animalske biproduktene er kategori 3-materiale fra pattedyr. Andre kategori 3-materialer samt melk og melkeprodukter skal bearbeides med bearbeidingsmetode 1-7, jf. forordning 142/2011 vedlegg IV kapittel III. For disse kategori 3-materiale vil det være mulig å få godkjent bearbeidingsanlegget med pyrolyse som metode 7. Kravene til metode 7 er beskrevet i forordning 1142/2011 vedlegg IV kapittel III G)  

Regelverk

1.5 1.5 Kvalitetskrav til biokullet og den ferdige gjødselvaren

Gjødselvarer skal ikke videreføre smitte eller skade helse og miljø. Regelverket har generelle krav til kvalitet som skal sikre at produktene er trygge ved bruk.

Disse gjelder smitte, ugressfrø, tungmetaller, organiske miljøgifter, fremmedstoffer som plast, glass og metall, lukt og andre miljøproblemer. Uavhengig om biokullet omsettes slik det er eller inngår som bestanddel i gjødselvare, skal produktet overholde disse kravene.

Les mer om generelle kvalitetskrav i kapittel 5.2. i veileder til forskrift om organisk gjødsel (PDF)

Mer om tungmetaller

Hvis et biokull skal inngå som en av flere bestanddeler i en gjødselvare i kvalitetsklasse 0, I eller II, må tungmetallinnholdet i biokullet ikke være høyere enn klasse II. Hvis den blandede gjødselvaren har kvalitetsklasse III, må tungmetallinnholdet i biokullet ikke være høyere enn klasse III.

Mer om aktsomhetsplikten for organiske miljøgifter

Det er ikke grenseverdier for organiske miljøgifter i biokullet, men når dere skal vurdere aktsomhetsplikten for organiske miljøgifter som kan oppstå i pyrolyseprosessen anbefaler vi å forholde seg til grenseverdiene for PAH og dioksiner i regelverket for EU-gjødselvarer. Disse er

  • 6 mg polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH 16-forbindelser) pr. kg tørrstoff
  • 20 ng WHO-toksisitetsekvivalenter av dioksiner (PCDD/F) pr. kg tørrstoff.  

Mer om smittereduserende behandling

Det ferdige biokullet skal ikke videreføre smitte til mennesker, dyr eller planter.

Animalske biprodukter må følge bestemmelsene i animaliebiproduktregelverket før pyrolyse (se avsnitt om råvarer). For andre råvarer enn animalske biprodukter, er det ikke krav om forutgående smittereduserende trinn hvis pyrolyseprosessen er tilstrekkelig for å fjerne smittestoffer som kan være i råvarene. Regelverket har ingen konkrete krav til pyrolyseprosessen, men for å sikre god kvalitet på biokullet bør dere vurdere følgende:

  • Biokull skal ha gjennomgått en omdanningsprosess under oksygenbegrensende forhold der det har vært oppnådd en temperatur på minst 180°C i 2 sekunder i reaktoren. Dette er minstekravet i regelverket for EU-gjødselvare, der man har tatt hensyn til at kravet skal gjelde for et bredt spekter av teknologier. European Biochar Certification (EBC, se mer i kapittel 1.9)  anbefaler at det organiske materialet brytes ned ved temperatur mellom 350 og 1000 grader under oksygenbegrensede forhold.
  • Biokullet bør være produsert på en slik måte at karbonet blir lagringsstabilt i jorda. Biokullet bør ha et molart forhold mellom hydrogen og organisk karbon på mindre enn 0,7 (H/Corg < 0,7) i biokullet.

Regelverk

1.6 1.6 Merking

Alle gjødselvarer skal ha en varedeklarasjon som er festet på emballasje eller som et følgedokument.

Innholdet i merkingen vil avhenge av hvilken produktkategori produktet omsettes i:

  • Jordforbedringsmidler, dyrkingsmedier og jorddekkingsmidler skal være merket og varedeklarert i samsvar med NS 2890. Denne kan kjøpes hos Standard Norge.
  • Organisk gjødsel og organisk-mineralsk gjødsel skal være merket og varedeklarert i samsvar med §§ 14 og 15 i forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav.

Alle bruksbegrensninger skal oppgis i varedeklarasjonen.  I tillegg til begrensninger gitt på bakgrunn av innhold av tungmetaller, kan det også være begrensninger gitt ut fra hva slags opphavsmateriale gjødselvaren er produsert av og hvor den skal brukes.

1.7 1.7 Produsenter må ha internkontroll

Når du produserer og omsetter gjødselvarer, skal du ha et internkontrollsystem som sikrer at du følger kravene i regelverket.

Les mer om hva du bør tenke på når du bygger opp et internkontrollsystem i kapittel 6 i veileder til forskrift om organisk gjødsel (PDF)

1.7.1 1.7.1 Strengere krav til internkontroll i animaliebiproduktforskriften

Hvis virksomheten skal godkjennes etter animaliebiproduktforskriften, er det krav om internkontroll (egenkontroll) basert på fareanalyse og kritiske kontrollpunkter (HACCP).

HACCP har til hensikt å sikre at alle helsefarer som utgjør en risiko for mattryggheten, er kjent, forebygget, eliminert eller redusert til et akseptabelt nivå ved hjelp av prosess eller prosesstrinn i virksomheten. Ofte viser det seg at farene allerede er godt tatt hånd om gjennom å følge de grunnleggende kravene til anlegg og drift (grunnforutsetninger). Likevel må du identifisere mulige svake punkter og vurdere om du må iverksette tiltak for å kontrollere disse.

Kravet til internkontroll står i forordning 1069/2009 artikkel 29 nr. 1. Innholdet i HACCP består av syv punkter, og står i forordning 1069/2009 artikkel 29 nr. 2.

Regelverk

1.8 1.8 Biokull som skal brukes i økologisk produksjon

Biokull som skal brukes som jordforbedringsmiddel i økologisk produksjon, må være laget av plantemateriale.

Etter høsting kan plantematerialet kun være behandlet med stoffer som er tillatt å bruke som plantevernmidler i økologisk landbruk. Plantemateriale som er behandlet med andre stoffer vil ikke være tillatt.

 Biokullet må overholde følgende grenseverdier:  

  • 6 mg polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH 16-forbindelser) pr. kg tørrstoff 
  • 20 ng WHO-toksisitetsekvivalenter av dioksiner (PCDD/F) pr. kg tørrstoff.  

1.9 1.9 Den europeiske sertifiseringsordningen for biokull (EBC)

Bruksklassene i den frivillige, europeiske sertifiseringsordningen for biokull og samsvarer ikke med kvalitetsklassene i nasjonalt regelverk. Her ser du hva dette innebærer.

European Biochar Certification (EBC)

European Biochar Certification (EBC) er en frivillig, europeisk sertifiseringsordning for biokull. EBC-sertifisert biokull dokumenterer at produksjonen er bærekraftig og at biokullet har en forutsigbar kvalitet. EBC har laget retningslinjer for standardisering av tillatte råvarer, pyrolyseprosesser og produktkvaliteter. Standarden er forskningsbasert og under kontinuerlig utvikling. 

Sertifiseringsordningen angir hvilke råvarer som kan brukes til å produsere biokull til ulike formål eller bruksklasser. Bruksklassene er fôr, økologisk produksjon, konvensjonelt landbruk og såkalt urban klasse til bruk i bybeplantning, park og anlegg. Videre har standarden klasser for biokull til industrielle formål, som ikke omtales videre her. 

Forholdet mellom gjødselregelverket og EBC

Ved import av biokullprodukter med EBC-sertifikat må du kontrollere om kravene til produktkvalitet etter nasjonalt regelverk er oppfylt. De ulike EBC-bruksklassene samsvarer ikke med kvalitetsklassene etter nasjonalt regelverk.

Biokull sertifisert i EBC-bruksklassene EBC-Agro og EBC-AgroOrganic tilfredsstiller alle krav i EU-gjødselvareregelverket, men må registreres i REACH og søke om CE-merking for å omsettes som et EU-gjødselvare. Flere EU-land, eksempelvis Sverige og Danmark, har anerkjent biokull i klassen EBC-Agro til bruk på jord, men har i tillegg laget egne vedlegg (Country Annex) hvor landets tilleggskrav til biokull fremgår. I Sveits tillates kun rent trevirke i klassen EBC-AgroOrganic til bruk på jord. Et biokull i klassen EBC-AgroOrganic tilfredsstiller kravene gitt i økologiforordningen.