Krav til transport og lagring av mat
Transport og lagring av mat blir sett på som næringsmiddelverksemd og er derfor omfatta av dei same reglane som produksjon, handtering, lagring og omsetning av næringsmiddel.
Det er i prinsippet ingen forskjell mellom krava som blir stilte til handtering av matvarer når dei er på eit lager for oppbevaring, og når matvarene er under transport.
Transport
Både verksemdene og kvar enkelt transportør har ansvar for at reglane for transport blir følgde. Transportørane har plikt til å følge dei reglane som gjeld for kvart enkelt transportoppdrag. Samtidig må avsendaren sørge for at varene blir sikra på ei rett og forskriftsmessig måte under transporten, blant anna gjennom tilstrekkeleg emballasje og god og tydeleg merking.
Mattilsynet fører tilsyn med at transport av matvarer blir gjorde slik reglane krev.
Lager
Det er viktig at dei tilsette har god basiskunnskap om regelverket, same kor stor verksemda er. Regelverket har føresegner om blant anna krav til temperatur og reingjering av lokale, rutinar for oppbevaring, handtering og omsetning av mat og personleg hygiene.
Det er den ansvarlege for verksemda som har ansvaret for at næringsmidla blir lagra på ein helsemessig trygg måte. Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket blir følgt.
Sjå òg: Omlasting og mellomlagring i EU før eksport til Den eurasiske økonomiske union
Gebyr
Det blir ferda ut gebyr på kr 1800 når det gjeld ATP-godkjenning til det firmaet utstyret blir godkjent på.