Førekomst av bakterien Campylobacter spp. i slaktekylling 2022
I 2022 testa 106 av 2189 flokkar positivt for Campylobacter spp. Det er noko lågare samanlikna med tidlegare år.
I perioden mai til oktober kvart år blir alle slaktekyllingflokkar med maksimal slaktealder på 50 dagar, testa for bakterien Campylobacter spp. Positive flokkar blir etter slakting varmebehandla eller frosi ned i 3 veker, for å redusere risikoen for at menneske skal smittast med campylobacteriose når dei handterer ferskt fjørfekjøtt på kjøkkenet.
- Kva blei undersøkt?
Blindtarmstømning frå slaktekyllingflokkar. Prøven blir teken ut av produsenten på garden. Totalt vart det teke prøvar frå 2189 flokkar frå 515 gardar.
- Tidsrom
- Mai til oktober 2022.
- Kva leita vi etter?
Bakterien Campylobacter spp
- Kva fann vi?
106 av 2189 flokkar (4,8%) testa positivt for bakterien.
- Kven utførte oppdraget?
Slaktekyllingprodusentane, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.
- Fil
- Overvåknings- og kartleggingsprogram Campylobacter spp. i slaktekylling 2022 (PDF)