Forenklinger i radioaktivitetsregelverket er gjennomført

Publisert

Fra 1.1.2025 er grenseverdiene for radioaktivt cesium i mat opphevet, og det samme er forskrift om nedforing av sau på grunn av radioaktivitet. Reinkjøtt skal fra nå av stempelmerkes med ovalt stempelmerke.

Forvaltningen av radioaktivitet i mat og fôr i Norge har siden 1986 vært preget av ulykken i Tsjernobyl. I snart 40 år har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Mattilsynet fulgt opp håndtering av konsekvensene igjennom regulering, måling og tiltak for å redusere radioaktivt cesium i mat og helsebelastningen til befolkningen. Tiltakene har i hovedsak vært rettet mot reinsdyr- og sauenæringen. Innlandet, Trøndelag og Nordland ble hardest rammet av forurensingen fra Tsjernobyl.

Anbefaler fortsatt bruk av saltslikkestein med berlinerblått i berørte områder

Nå har nivåene av radioaktivt cesium i naturen gått så mye ned at det ikke lenger er behov for grenseverdier for mat. Kontrollmålingene for sau som ble iverksatt etter ulykken er nå avsluttet. Det eneste tiltaket Mattilsynet og DSA fortsatt anbefaler opprettholdt, er bruk av saltslikkestein med berlinerblått på beite som effektivt hindre opptak av cesium i kjøttet. Det vil fortsatt være rester av cesium i naturen ennå en lang stund. Vitenskapskomiteen for mat og miljø risikovurderte radioaktivitet i mat for oss og de skriver i sin vurdering at det er “svært lav helserisiko forbundet med radioaktiv forurensing i mat og drikke for de aller fleste i Norge”.

Ved å avslutte kontrollen av radioaktivitet i sau når de tas hjem fra utmarksbeite kan myndighetene bruke ressursene bedre. Det gir også større frihet for produsenter til å planlegge slakting av sauene.  

Reinkjøtt skal stemples med ovalt stempelmerke

Oppheving av grenseverdiene for cesium medfører også at behovet for nasjonalt firkantet stempelmerke på reinkjøtt bortfaller. Alt reinkjøtt skal fra 2025 stempelmerkes med ovalt stempelmerke, som alt annet kjøtt. Det vil være en overgangstid ut 2025 for å bruke opp emballasje med firkantet stempelmerke. For forbrukerne vil alt reinkjøtt, når overgangstiden er over, være merket med ovalt stempelmerke. Det forenkler også driften for kjøttvirksomheter og slakterier.

Vi mener det er viktig å oppheve regelverk som ikke lenger trengs, og er glade for at forurensingen etter Tsjernobyl-ulykken ikke lenger krever store ressurser og kostbar oppfølging. Dette betyr forenklinger for berørte kommuner, statsforvaltere, Mattilsynet og Landbruksdirektoratet, slakterier og ikke minst bøndene. Disse ressursene kan nå brukes til videreutvikling av beredskapen og andre behov.

Beredskap er viktig

Mattilsynet kommer til å fortsette med noen overvåkingsmålinger av levende sau i berørte fylker slik at vi vet at vi har en måleberedskap som fungerer. Vi håper å få med noen produsenter på dette framover, slik vi har nå.

Ved en ny atomulykke eller annen hendelse med radioaktiv forurensing, har Mattilsynet fått myndighet til å fastsette en atomberedskapsforskrift for næringsmidler med grenseverdier for flere radioaktive stoffer. Dette er de samme grenseverdiene som vil gjelde i Europa hvis det skjer en hendelse som rammer EU eller Norge.

Fortsetter overvåkningen

Mattilsynet og DSA har i mange år hatt en aktiv overvåkning av nivåene av cesium. Overvåkningen vil fortsette for å ivareta måleberedskapen og opprettholde oversikten over nivåene i norsk mat.

Mattilsynet tar hvert år ut ca 800 kjøttprøver på slakteri av rein og sau fra berørte områder i et overvåkningsprogram for radioaktivitet i mat og publiserer resultatene på mattilsynet.no jevnlig. Nivåene av radioaktivt cesium går sakte nedover, selv om det kan være noen årsvariasjoner i kjøtt knyttet til værforhold og soppforekomst.

Les mer

Endringsforskrift oppheving av radioaktivitetsbestemmelser etter Tsjernobyl (lovdata.no)

Tsjernobyl-ulykken og konsekvenser for mat i Norge

Atomberedskapsforskrift for næringsmidler (lovdata.no)

VKM risikovurdering av radioaktivitet i mat (vkm.no)