Temperaturkontroll

Bakterier kan vokse raskt hvis maten oppbevares i romtemperatur. 

Publisert

Dersom du har laget varm mat som skal spises senere, må du kjøle ned maten raskt. Holdes maten lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning. 

  • Kjøl raskt ned varmebehandlet og lettbedervelig mat til under 4 ºC. 
  • Fordel maten i mindre porsjoner, slik at den kjøles ned raskere. 
  • Kjøl ned i kaldt vann eller nedkjølingsskap. Husk å røre rundt under nedkjølingen for å få jevn temperatur i maten.
  • Mat du har laget kan ha kort holdbarhet. Merk maten så du vet hva det er og hvor lenge du kan bruke den. 
  • Tin mat i kjøleskap eller kjølerom og ikke i romtemperatur. 

Regelverk

Forskrift om næringsmiddelhygiene

§ 12. Særskilte bestemmelser om lett bedervelige næringsmidler
Med lett bedervelige næringsmidler forstås næringsmidler som på grunn av mikrobiologisk eller enzymatisk aktivitet kan bli helseskadelige eller få vesentlig nedsatt hygienisk kvalitet allerede ved kortvarig lagring i romtemperatur.

Når det i lett bedervelige næringsmidlers merking er angitt oppbevaringstemperatur, skal denne temperaturen overholdes.

Dersom merking etter annet ledd ikke foreligger eller oppbevaringstemperatur ikke er fastsatt i nasjonale retningslinjer utarbeidet i henhold til forordning (EF) nr. 852/2004 artikkel 8, skal lett bedervelige næringsmidler oppbevares, transporteres og omsettes ved 4 °C eller lavere.