Forbud mot bruk av røykaroma i mat
EU har vedtatt å ikke fornye godkjenningen for åtte røykaromaer som brukes i mat. Etter overgangsperioder vil disse ikke lenger være lov å bruke i EU/EØS. Det vil si at alle røykaromaene som i dag er tillatt å bruke, blir faset ut.
Røykaroma tilsettes matvarer som kjøtt, fisk eller ost, og er et alternativ til den tradisjonelle røykeprosessen. Røykaroma brukes også som smakstilsetninger i andre matvarer, som supper, sauser, drikker, chips, spiselige iser og konfekt.
Forbudet er basert på en risikovurdering fra EFSA som konkluderte med at det er genotoksiske bekymringer for alle åtte røykaromaer (europa.eu).
Les mer om EFSAs vurdering: Smoke flavourings: Q&A with Wim Mennes, EFSA’s working group chair on flavourings (efsa.europa.eu).
EU fastsatte forordningen (EU) 2024/2067 (PDF, lovdata.no) om sletting av røykaromaene SF-001 til SF-010 fra EUs liste over røykaromaer i vedlegg til forordning (EU) nr. 1321/2013. Denne forordningen er innarbeidet i den norske aromaforskriften (lovdata.no).
Det er gitt overgangstid til 1. juli 2029 for bruk av røykaromaene i næringsmiddelkategoriene:
- 1.7 ost og osteprodukter
- 8 kjøtt og kategori
- 9.2 fisk og bearbeidede fiskevarer, herunder bløtdyr og krepsdyr
- 9.3 fiskerogn
For alle andre produkter gjelder en overgangstid til 1. juli 2026.
EU har utarbeidet en skjematisk presentasjon av utfasingen.
Schematic representation of the phase out measure (PDF, europa.eu).
Se norsk oversettelse av skjema (PDF)
Mer informasjon om fornyelse av eksisterende godkjenninger av røykaroma finner du på EUs nettsider; Smoke flavouring renewals - existing - European Commission (europa.eu)