Øygarden
Ulvsundet
- Blåskjell: ikke spis
- Kamskjell: kan spises
Blåskjell: ikke spis
Begrunnelse
Innholdet av PSP-gift i skjellene er påvist over faregrensen denne uken. Nye analyser må vise resultater under faregrensene før anbefalingen kan endres. Alexandrium-alger kan produsere gift som kan tas opp i skjellene og gi PSP-forgiftninger etter inntak av skjell.
Les mer om skjellforgiftning, alger og algegifterPrøveresultater
Vannprøve, celler per liter
Vannprøveuttaket inkluderer alle dybder hvor skjellene holder til. Analysene viser hvor mange celler av aktuelle alger som finnes per liter sjøvann. Hvis celletallet overstiger den fastsatte grenseverdien, kan skjellene bli giftige. For noen alger finnes det ingen grenseverdi, men vi har en vurderingsgrense. Dette gjelder arter som ikke alltid fører til giftige skjell, men som Mattilsynet overvåker nøye fordi de kan produsere toksiner som kan gjøre skjellene giftige.
Dinophysis acuminata
Ikke påvist
Grenseverdien er 1000 celler per liter
Dinophysis acuta
Ikke påvist
Grenseverdi er 200 celler per liter og 100 celler per liter når det er flere uker på rad
Dinophysis norvegica
Ikke påvist
Grenseverdien er 4000 celler per liter
Protoceratium reticulatum
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 1000 celler per liter
Azadinium spp.
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 20 000 celler per liter
Pseudo-nitzschia spp.
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 1 000 000 celler per liter
Pseudo-nitzschia seriata-gruppen
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 50 000 celler per liter
Alexandrium spp.
Ikke påvist
Vurderingsgrensen er 600 celler per liter
Alexandrium tamarense-gruppen
Ikke påvist
Grenseverdien er 200 celler per liter
Alexandrium minutum
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 1 000 celler per liter
Håvtrekk-påvisning
Håvtrekk utføres ved å trekke en håv gjennom vannmassene flere ganger for å samle opp algemateriale. Resultatene fra analysen presenteres på en skala fra 0 til 5. Jo høyere tall, jo mer av den skadelige algen er til stede.
Alexandrium tamarense-gruppen
1-10
Vurderingsgrense er 2
Analyser av gift i skjell
Skjellprøver tas ut og analysers for algegifter (toksiner) med kjemiske analysemetoder. Hvis det er giftproduserende alger til stede i vannmassene, vil skjellene kunne ta opp giften, og vi vil bli syke om vi spiser skjellene. Dette måles i µg (mikrogram) per kilo skjellmat.
DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning)
<20
Grenseverdien er 160 µg / kg
YTX (Yessotoxin)
<100
Grenseverdien er 3750 µg per kg
AZA (Azaspiracid)
50
Grenseverdien er 160 µg per kg
PSP (Paralytic Shellfish Poisoning)
440
Grenseverdien er 400 µg per kg
ASP (Amnesic Shellfish Poisoning)
<2500
Grenseverdien er 20000 µg per kg
E. coli
Bakterier og virus fra mennesker og dyr kan forurense skjell og gjøre oss syke hvis vi spiser dem. Slik forurensning kommer fra kloakk, beitedyr og avrenning, som øker ved mye nedbør. Skjellprøvene analyseres for E. coli, som er en indikator for bakterier og virus. MPN står for "Most Probable Number" (mest sannsynlige antall) og angir mengden bakterier. Men virus kan finnes uten at E. coli påvises over grenseverdier i skjellene. Kaldere sjøvann om vinteren reduserer nedbrytning av virus og øker smitterisikoen ved inntak av skjell. Riktig håndtering og tilstrekkelig varmebehandling dreper virus – se råd for damping og koking av skjell.
E. coli
Ikke analysert
Grenseverdien er 230 MPN per 100 g
Kamskjell: kan spises
Begrunnelse
Det er ikke påvist algeforekomster eller gift i skjell over gjeldende faregrensen. Skjellprøve ble uttatt i uke 11
Prøveresultater
Vannprøve, celler per liter
Vannprøveuttaket inkluderer alle dybder hvor skjellene holder til. Analysene viser hvor mange celler av aktuelle alger som finnes per liter sjøvann. Hvis celletallet overstiger den fastsatte grenseverdien, kan skjellene bli giftige. For noen alger finnes det ingen grenseverdi, men vi har en vurderingsgrense. Dette gjelder arter som ikke alltid fører til giftige skjell, men som Mattilsynet overvåker nøye fordi de kan produsere toksiner som kan gjøre skjellene giftige.
Dinophysis acuminata
Ikke påvist
Grenseverdien er 1000 celler per liter
Dinophysis acuta
Ikke påvist
Grenseverdi er 200 celler per liter og 100 celler per liter når det er flere uker på rad
Dinophysis norvegica
Ikke påvist
Grenseverdien er 4000 celler per liter
Protoceratium reticulatum
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 1000 celler per liter
Azadinium spp.
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 20 000 celler per liter
Pseudo-nitzschia spp.
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 1 000 000 celler per liter
Pseudo-nitzschia seriata-gruppen
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 50 000 celler per liter
Alexandrium spp.
Ikke påvist
Vurderingsgrensen er 600 celler per liter
Alexandrium tamarense-gruppen
Ikke påvist
Grenseverdien er 200 celler per liter
Alexandrium minutum
Ikke påvist
Vurderingsgrense er 1 000 celler per liter
Håvtrekk-påvisning
Håvtrekk utføres ved å trekke en håv gjennom vannmassene flere ganger for å samle opp algemateriale. Resultatene fra analysen presenteres på en skala fra 0 til 5. Jo høyere tall, jo mer av den skadelige algen er til stede.
Alexandrium tamarense-gruppen
1-10
Vurderingsgrense er 2
Analyser av gift i skjell
Skjellprøver tas ut og analysers for algegifter (toksiner) med kjemiske analysemetoder. Hvis det er giftproduserende alger til stede i vannmassene, vil skjellene kunne ta opp giften, og vi vil bli syke om vi spiser skjellene. Dette måles i µg (mikrogram) per kilo skjellmat.
DSP (Diarrhetic Shellfish Poisoning)
<20
Grenseverdien er 160 µg / kg
YTX (Yessotoxin)
<100
Grenseverdien er 3750 µg per kg
AZA (Azaspiracid)
31
Grenseverdien er 160 µg per kg
PSP (Paralytic Shellfish Poisoning)
<120
Grenseverdien er 400 µg per kg
ASP (Amnesic Shellfish Poisoning)
3446
Grenseverdien er 20000 µg per kg
E. coli
Bakterier og virus fra mennesker og dyr kan forurense skjell og gjøre oss syke hvis vi spiser dem. Slik forurensning kommer fra kloakk, beitedyr og avrenning, som øker ved mye nedbør. Skjellprøvene analyseres for E. coli, som er en indikator for bakterier og virus. MPN står for "Most Probable Number" (mest sannsynlige antall) og angir mengden bakterier. Men virus kan finnes uten at E. coli påvises over grenseverdier i skjellene. Kaldere sjøvann om vinteren reduserer nedbrytning av virus og øker smitterisikoen ved inntak av skjell. Riktig håndtering og tilstrekkelig varmebehandling dreper virus – se råd for damping og koking av skjell.
E. coli
<18
Grenseverdien er 230 MPN per 100 g
Tidligere målinger
–
- Blåskjell: ikke målt
- Kamskjell: ikke målt
–
- Blåskjell: ikke målt
- Kamskjell: kan spises
–
- Blåskjell: ikke målt
- Kamskjell: kan spises
–
- Blåskjell: ikke målt
- Kamskjell: kan spises
–
- Blåskjell: ikke målt
- Kamskjell: kan spises