Slik jobber Mattilsynet med markedsadgang

I praksis handler markedsadgang om hvordan vi vurderer og agerer på importvilkårene de ulike myndighetene i landene krever for å tillate import av mat, planter og dyr fra Norge.

Publisert

Videre handler det om at brukerne og Mattilsynet har tilstrekkelig oversikt over tilstand og dokumentasjon som gir tillit til at dere som virksomhet, og vi som offentlig myndighet, ivaretar disse vilkårene gjennom hele verdikjeden i Norge.

Bildet viser seks sirkler med piler som viser hvordan sirklene påvirker hverandre syklisk. I pilenes retning inneholder sirklene denne teksten: Internasjonale revisjoner og inspeksjoner, bilaterale avtaler, helsesertifikater, særskilte virksomhetslister, avviksmeldinger.
Oversikt over Mattilsynets arbeid med markedsadgang

Mattilsynet utvikler en rekke produkter og tjenester for å oppnå markedsadgang og bevare tillit. Produktene og tjenestene våre kan deles i to, som illustrasjonen over viser:

  • Produkter og tjenester der Mattilsynet forhandler og forvalter importvilkår for en stor produktportefølje av ulike sertifikater, bilaterale avtaler og virksomhetslister til ulike land (grønn pil).
  • Produkter og tjenester hvor vi formidler tilstand for ulike varegrupper og virksomheter. Disse skaper og opprettholder tillit til at importvilkårene følges (lyseblå pil). Det kan være internasjonale revisjoner og inspeksjoner, å svare på ulike spørreskjema fra importland, og å håndtere avviksmeldinger fra importland på funn i varer fra Norge.

Endring i tilstand kan få konsekvenser for markedsadgang

Ulike hendelser, som for eksempel utbrudd av et utvalg smittsomme dyresykdommer eller fiskesykdommer, matbårne farer, utslipp til miljø, atomhendelse med videre, som kan påvirke tilstand og Norges status negativt kan få konsekvenser for markedsadgang. Land kan stoppe import av varer fra Norge.

Mattilsynet vil håndtere hendelsen for å sikre trygg mat og friske dyr. Videre danne oss en situasjonsoversikt over eventuelle konsekvenser for markedsadgang.

I helsesertifikater eller andre avtaler mv hvor vi lister opp fravær av aktuell sykdom eller fare vil vi vurdere å stoppe utstedelse av sertifikater. Vi vil vurdere tilbakekalling av varer ved behov. Vi vil formidle relevant kunnskap og innsikt til eventuelle importland, endre, eller reforhandle vilkår, for om mulig å reetablere markedsadgang og gjenreise tillit til norsk produksjon og forvaltning på kort og lengre sikt.  

Helsesertifikater er varenes "pass"

Helsesertifikat er varepartiets "pass", og bekrefter for grensekontrollen i importlandet at varene er produsert av en virksomhet som er godkjent av Mattilsynet og at importlandets krav til mattrygghet og dyrehelse er ivaretatt. Disse kravene finner du angitt i sertifikatet under overskriften "attestation".

En stor del Mattilsynets arbeid med markedsadgang er å forhandle med importlandene for å bli enige om hvilke sertifikater som skal benyttes og om innholdet i dem. Land utenfor EU/EØS kan ha regelverk og krav som avviker fra Norges og EUs krav. Mattilsynet jobber for at kravene i sertifikatene så langt som mulig skal være basert på regelverk i Norge og EU/EØS. På denne måten vil produsenter og eksportører godkjent av Mattilsynet og som følger vårt regelverk, automatisk oppfylle kravene i sertifikatet.

Helsesertifikater er offentlige dokumenter som ofte utstedes på sikret papir med sikkerhetsmekanismer som gjør dem vanskelige å forfalske. Mattilsynet jobber kontinuerlig sammen med andre land for overgang til elektroniske sertifikater for å fremme både økt digitalisering og papirløs handel. 

Særskilte virksomhetslister

Du skal være registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du produserer, importerer, håndterer, lagrer eller omsetter næringsmidler. Her finner du lister over norske godkjente virksomheter. De fleste listene oppdateres daglig:

Godkjente produkter og virksomheter

Selv om din virksomhet finnes i Mattilsynets lister over norske godkjente virksomheter, krever enkelte importland at virksomheter og varegrupper listeføres for import i egne lister tilpasset det aktuelle landet.

Hvordan du går frem for å bli listeført, og hvilke krav som gjelder for din virksomhet for eksport til land som krever egne lister, finner du mer om her:

Eksport til land som krever listeføring