Eksport av fisk og sjømat frå EU/EØS
Viss du vil eksportere fisk og sjømat som er produsert i andre EU/EØS-land, treng du som hovudregel ikkje helsesertifikat frå opphavslandet for å få norsk helsesertifikat for varene. Men det finst unntak når varene skal eksporterast vidare frå Noreg til land med særkrav.
Grunnen er at Noreg er harmonisert med EU på matområdet gjennom EØS-avtalen. Det er derfor dokumentfri handel mellom Noreg og EU/EØS.
Under ser du unntaka der du treng helsesertifikat, og du finn reglane som gjeld for eksport av norskproduserte varer til andre land i EU/EØS.
Når varene blir tilverka vidare eller foredla i Noreg
Viss varer frå EU/EØS kjem til Noreg og blir foredla her, blir vara norsk, og ho får derfor godkjenningsnummer frå den norske produsenten. Du kan dermed søke om norsk sertifikat for varene utan å legge ved ekstra dokumentasjon. Unntaket er i dei tilfella sertifikatet til det endelege importlandet har særkrav (krav utover regelverket vårt) til opphavet til råvara. Da må du legge ved dokumentasjon frå opphavsverksemda som viser at desse særkrava er oppfylte.
Når varene ikkje blir tilverka vidare eller foredla i Noreg
Viss du skal eksportere varer frå EU/EØS til land med særkrav i sertifikatet, må du legge ved dokumentasjon frå opphavslandet som viser at desse særkrava er oppfylte. Dokumentasjonen blir lagd ved sertifikatsøknaden og kan leggast frami form av eit pre-eksportsertifikat.
Viss du skal søke om sertifikat 1.1.15 EØU, sunnheitsattest, fisk og fiskevarer, russisk-engelsk, må du dokumentere at den utanlandske produsenten er godkjent for eksport til EØU og oppfyller krava i sertifikatet. Dokumentasjonen skal vere ferda ut av veterinærmyndigheitene i opphavslandet. Du finn meir informasjon om dette sertifikatet her:
Her søker du om helsesertifikat for sjømat til EØU
Vil du eksportere produkt som har opphav i Noreg til andre land i EU/EØS?
Da treng du som regel ikkje helsesertifikat: