Temperaturkrav for ferske fiskerivarer hos detaljist
Temperatur er en sentral faktor som påvirker mattryggheten, kvaliteten og holdbarheten til fersk fisk.
Animaliehygieneforskriften har særskilte krav til temperatur for ferske fiskerivarer:
- Uemballerte ferske fiskerivarer hos detaljist, for eksempel i fiskedisk i butikk, skal oppbevares på i is. Det skal legges på ny is så ofte som nødvendig. Mengde is avhenger av type fiskedisk, for eksempel om kjøledisken har mekanisk kjøling eller ikke.
- Emballerte ferske fiskerivarer skal kjøles ned til en temperatur som nærmer seg temperaturen i smeltende is. Dette kravet gjelder i alle ledd, men ikke ved håndtering av ferdigpakkede ferske fiskerivarer til sluttforbruker.
- Ferdigpakkede ferske fiskerivarer til sluttforbruker skal oppfylle de generelle nasjonale bestemmelsene om temperatur i næringsmiddelhygieneforskriften for lett bedervelige næringsmidler og oppbevares ved den temperaturen som virksomheten har merket varene med. I de fleste tilfellene vil det være ved 4°C eller lavere.
Virksomhetene må sørge for å ha gode rutiner for å opprettholde kjølekjeden.
Ved tilsyn vil Mattilsynet vurdere virksomhetenes rutiner for nedkjøling.
Nyttig informasjon finnes i EFSAs evaluering av temperaturen som skal anvendes på ferdigpakkede fiskerivarer på detaljistleddet (efsa.europa.eu).
Regelverk
Forskr om hygieneregler, animalske næringsmidler
Forskrift om næringsmiddelhygiene
Kilde: Lovdata.no