Kunngjøringer


Nyheter per side:
Sortering: Dato Alfabetisk

Stor variasjon i lusepåslag på utvandrende laks

Resultatet fra den nasjonale overvåkingen av lakselusens påvirkning på vill laksefisk (NALO) viser at det også i 2021 var stor geografisk variasjon i lusepåslag på utvandrende laks. Overvåkingsprogrammet NALO kartlegger lakselusen... https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskehelse/fiske_og_skjellsykdommer/lakselus/stor_variasjon_i_lusepaaslag_paa_utvandrende_laks.45409 Publisert 10.01.2022 | Sist endret 10.01.2022

Overvåkingsprogram for krepsepest 2020

I 2020 ble smitte av krepsepest kun avdekket i sørlige deler av Rødnessjøen i Haldenvassdraget. Det var ikke tegn til spredning av krepsepest i noen av de andre områdene som ble overvåket, Mossevassdraget, Glommavassdraget og elve... https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskehelse/fiske_og_skjellsykdommer/krepsepest/overvaakingsprogram_for_krepsepest_2020.43323 Publisert 07.06.2021 | Sist endret 07.06.2021

Bruk av ferskvann i behandling av laks i oppdrettsnæringen

Bruk av ferskvann mot lakselus på oppdrettslaks er en mye brukt metode. Denne risikovurderingen viser at lakselusen gjennom gjentatte ferskvannsbehandlinger kan øke sin toleranse for ferskvann. Hva undersøkte vi?Bruken av ferskvan... https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskehelse/fiske_og_skjellsykdommer/lakselus/bruk_av_ferskvann_i_behandling_av_laks_i_oppdrettsnaeringen.26964 Publisert 07.07.2017 | Sist endret 06.12.2019

Merkesjekken 2017 – Melk og melkeprodukter

Mattilsynet har i 2017 gjennomført kampanjen «Mattilsynet ser på melk og melkeprodukter». Hva undersøkte vi:Ferdigpakkede melk og melkeprodukter og spise-is, både produkter produsert i Norge, og produkter fra EØS/tredjeland (samha... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/merkesjekken_2017__melk_og_melkeprodukter.28530 Publisert 15.11.2017 | Sist endret 27.04.2021

Årsrapport 2017 Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2017 ble 13 640 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i overvåkingsprogrammet «Medisinrester i oppdrettsfisk». Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.Tids... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2017_medisinrester_i_oppdrettsfisk.31484 Publisert 02.07.2018 | Sist endret 02.07.2018

Årsrapport 2020: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2020 ble 13 845 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige legemidler, lovlige legemidler og miljøgifter i overvåkningsprogram for i oppdrettsfisk. Det var ingen funn av ulovlige legemidler eller overskridelser av EUs grenseverdier. H... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2020_medisinrester_i_oppdrettsfisk.44562 Publisert 21.10.2021 | Sist endret 21.10.2021

Årsrapport 2019: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2019 ble 13 725 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i Overvåkningsprogram for legemidler, ulovlige stoffer og miljøgifter i oppdrettsfisk. Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2019_medisinrester_i_oppdrettsfisk.40077 Publisert 18.08.2020 | Sist endret 18.08.2020

Årsrapport 2018: Medisinrester i oppdrettsfisk

I 2018 ble 13 920 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer i overvåkingsprogrammet «Medisinrester i oppdrettsfisk». Hva undersøkte vi:Oppdrettslaks (90 prosent), regnbueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.Tids... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/oppdrettsfisk/aarsrapport_2018_medisinrester_i_oppdrettsfisk.36739 Publisert 08.11.2019 | Sist endret 08.11.2019

Tilsyn med listeriatiltak i lakseslakteri 2021

Mattilsynet gjennomførte i 2021 ein tilsynskampanje der verksemder og fartøy som slaktar laksefisk vart kontrollert for tiltak og rutinar for å førebygge at fisken blir forureina med listeriabakterien. Kva er undersøkt? 63 verks... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/mottak_tilvirking_fisk/tilsyn_med_listeriatiltak_i_lakseslakteri_2021.45036 Publisert 30.11.2021 | Sist endret 30.11.2021

Rapport: Mattilsynets anbefaling om energidrikker

Mattilsynet anbefaler at flere tiltak kan gjennomføres parallelt og av ulike aktører. Hva var oppdraget?Å utrede ulike alternative tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikker.Overle... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/drikkevarer/rapport_mattilsynets_anbefaling_om_energidrikker.33891 Publisert 18.02.2019 | Sist endret 02.03.2020

Mattilsynets tilsynsprosjekt på slaktegris i Rogaland 2017 - 2018

Mattilsynet gjennomførte et eget tilsynsprosjekt med slaktegris etter å ha gjort nedslående funn på uanmeldte tilsyn i slaktegrisbesetninger i Rogaland. Hovedkonklusjonen er at slaktegrisen i Rogaland ikke har god nok dyrevelferd.... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/svin/mattilsynets_tilsynsprosjekt_paa_slaktegris_i_rogaland_2017__2018.30960 Publisert 04.06.2018 | Sist endret 22.02.2021

Merkesjekken 2019 - Frukt, bær og grønnsaker, inkludert matpoteter

Mattilsynet har vurdert merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, og matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 % av produktene hadde mindre eller større feil i ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/merkesjekken_2019__frukt_baer_og_gronnsaker_inkludert_matpoteter.39487 Publisert 15.06.2020 | Sist endret 15.06.2020

Er utsetting av stokkender uheldig for biologisk mangfold, dyrehelse og dyrevelferd?

Mattilsynet og Miljødirektoratet ba Vitenskapskomiteen for Mattrygghet om en vitenskapelig vurdering av risiko for negative konsekvenser for biologisk mangfold, vannkvalitet, dyrehelse og dyrevelferd ved å sette ut stokkender (Ana... https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/er_utsetting_av_stokkender_uheldig_for_biologisk_mangfold_dyrehelse_og_dyrevelferd.26678 Publisert 15.06.2017 | Sist endret 06.12.2019

Fremmedstoffer i villfisk 2016-2018: rødspette, breiflabb og lyr

Overvåkningsprogrammet «Fremmedstoffer i villfisk med vekt på kystnære farvann» har i over tre år utført en omfattende kartlegging av miljøgifter i rødspette, breiflabb og lyr. Resultatene fra kartleggingen viste at det i fileten ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/miljogifter/fremmedstoffer_i_villfisk_20162018_rodspette_breiflabb_og_lyr.39644 Publisert 26.06.2020 | Sist endret 26.06.2020

Fant lite virus i utvandrende vill laksesmolt

I overvåkingen av helsestatus for vill laksefisk i sjø har Havforskningsinstituttet testet utvandrende villaks for virus som er vanlige i lakseoppdrett. Tre av 352 laksesmolt som ble undersøkt, testet positivt for kjente virussykd... https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskehelse/fiske_og_skjellsykdommer/fant_lite_virus_i_utvandrende_vill_laksesmolt.42929 Publisert 05.05.2021 | Sist endret 05.05.2021

Listeriabakterier – vurdering av råd til gravide og andre utsatte grupper

Mattilsynet ba VKM om denne risikovurderingen for å oppdatere våre råd og advarsler til gravide og andre utsatte grupper. Listeriabakterien kan gi sykdommen listeriose. Listeriose kan overføres fra mor til foster under graviditet ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeriabakterier__vurdering_av_raad_til_gravide_og_andre_utsatte_grupper.31187 Publisert 20.06.2018 | Sist endret 06.12.2019

Overvakingsprogram 2021: Listeria i lakseslakteri og på laksefisk

Mattilsynet har tatt listeriaprøvar frå 60 slakteri som Havforskningsinstituttet har analysert. Resultata viser at Listeria er til stades i både produksjonsmiljø og på fisk i enkelte lakseslakteri. Overvåkingsprogram er et tiltak ... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_sjomat/mottak_tilvirking_fisk/overvakingsprogram_2021_listeria_i_lakseslakteri_og_paa_laksefisk.45033 Publisert 30.11.2021 | Sist endret 30.11.2021

Listeria monocytogenes i sushi - Vurdering av helseråd til gravide og andre utsette grupper

Mattilsynet bad Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om risikovurderinga for å oppdatere råd og åtvaringar til gravide og andre utsette grupper. Listeriabakterien kan gje sjukdommen listeriose. Listeriose kan mellom anna over... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/smitte_fra_mat_og_drikke/bakterier_i_mat_og_drikke/listeria/listeria_monocytogenes_i_sushi__vurdering_av_helseraad_til_gravide_og_andre_utsette_grupper.35318 Publisert 21.06.2019 | Sist endret 06.12.2019

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2019

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2019. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2019.39226 Publisert 20.05.2020 | Sist endret 20.05.2020

Overvåking av legemiddelrester og noen forurensende stoffer i animalsk mat og landdyr 2018

Rapporten beskriver gjennomføringen og resultatene fra overvåking av legemiddelrester og visse andre forurensninger i landdyr og animalsk mat i 2018. Formålet med overvåkingen har vært å sikre at bruken av veterinære legemidler er... https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/legemiddelrester_i_mat/overvaaking_av_legemiddelrester_og_noen_forurensende_stoffer_i_animalsk_mat_og_landdyr_2018.35714 Publisert 01.08.2019 | Sist endret 07.08.2019