Regelverk

Importøren må sikre at relevante krav i næringsmiddelregelverket er oppfylt, blant annet at vegetabilene er produsert på en trygg måte.

Regelverket stiller krav om at den som dyrker vegetabiler skal ha kontroll med forurensning som kommer fra luft, jord, vann, gjødsel, plantevernmidler, biocider, samt oppbevaring og håndtering.

Det er et krav at råvarer ikke skal være forurenset på en måte som gjør sluttproduktet uegnet til konsum. I denne sammenhengen omfatter forurensing, sykdomsfremkallende mikroorganismer, giftige stoffer, fremmede stoffer og fremmede elementer. Før konsum må eventuelle forurensninger være mulig å fjerne ved hygieniske sorterings-, tilberednings- eller foredlingsmetoder.

Aktuelt regelverk relevant ved import av vegetabiler

TemaRegelverk
Krav til primærprodusenterForskrift om næringsmiddelhygiene § 1, EU-forordning 852/2004 art. 4 pkt. 1, vedlegg I
Krav til sluttproduktForskrift om næringsmiddelhygiene § 1, EU-forordning 852/2004 art. 4 pkt. 2, vedlegg II, kapittel IX
Kjemiske farerForskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler og forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer
Krav til grensekontrollForskrift om offentlig kontroll – importkontroll av ikke animalske produkter – forordning (EU) 2019/1793
Mikrobiologiske kravForskrift om næringsmiddelhygiene § 2, EU-forordning 2073/2005 artikkel 3, vedlegg I
Krav til godkjenning av spireprodusentForskrift om næringsmiddelhygiene § 1 d, EU-forordning 210/2013
Krav til sertifikat for spirer og frø til spirer sendt fra tredjelandForskrift om offentlig kontroll – utfyllende bestemmelser om krav til import – EU-forordning 2022/2292, artikkel 13 (1)(b) og artikkel 21 (1)(c)
GenmodifiseringGenerell forskrift for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler § 16 a
Overordnede kravMatloven og matlovsforskriften

Regelverk

  1. Næringsmiddelhygieneforskriften
  2. Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler
  3. Plantevernmiddelrestforskriften
  4. Forskrift om offentlig kontroll - importkontroll av ikke animalske produkter
  5. Generell forskrift for næringsmidler
  6. Matloven
  7. Matlovsforskriften

Hvordan finne fram i forskrift om forurensende stoffer

Gjeldende norsk regelverk er forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Grenseverdiene for de fleste stoffene finner du i vedlegget til forordning  (EU) 1881/2006. Vedlegget er delt inn etter stoffgrupper, for eksempel kadmium eller bly. I tabellen finner du aktuell stoffgruppe og deretter matvaren. Vær oppmerksom på fotnoter og les forklaringen til disse.

Noen nyere endringer er ikke er oppdatert i dette vedlegget. Du finner grenseverdier for disse direkte i endringsforordningene som framgår i listen under § 3, før selve forordning 1881/2006. For vegetabiler gjelder dette

I tillegg til endringene nevnt over er det i EU fastlagt endringer for visse forurensende stoffer i forordning (EU) 2023/915. Denne forordningen er ikke tatt inn i norsk lovgivning ennå, men skal etter planen erstatte EU-forordning 1881/2006. Det er nyttig å kjenne til grenseverdiene i EU og disse er i hovedsak strengere enn i gjeldende norsk regelverk.

For å lese i EUR-Lex velger du språket du ønsker. Dersom det finnes PDF-versjon, er det mer oversiktlig å lese. Det er tilsvarende måte å finne frem i tabellene som i det norske regelverket.

Regelverk