Mattilsynets hovedprioriteringer relatert til akvatiske dyr / akvakulturdyr
Innholdet på denne siden viser hovedmålene for det risikobaserte tilsynet relatert til akvatiske dyr/akvakulturdyr. I tillegg vil Mattilsynet ivareta løpende oppgaver med hendelser, overvåkingsprogrammer, søknadsbehandling m.m.
Mattilsynet øker innsatsen for å redusere forekomsten av ILA i 2024
I de senere årene har antall ILA-utbrudd i oppdrettsanleggene økt betydelig.
Mer effektiv bekjempelse skal sammen med bedre biosikkerhet bidra til færre sykdomstilfeller. Det overordnede målet er å redusere ILA-utbrudd til at færre enn en prosent av lokalitetene årlig får påvist sykdommen.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Infeksiøs lakseanemi (ILA) er en alvorlig fiskesykdom som er listeført internasjonalt. Lav forekomst er med på å sikre oppdrettsfiskens helse og velferd, og er i tillegg viktig for å sikre omsetningen av sjømat fra Norge.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet er i ferd med å ferdigstille en ny beredskapsplan for ILA basert på oppdatert dyrehelseregelverk, dialog med næringsorganisasjonene og kunnskapsstøtte fra Veterinærinstituttet.
Beredskapsplanen gjelder bekjempelse av ILA og inneholder en del nyttig informasjon for næringsaktørene og deres fiskehelsepersonell. Planen beskriver Mattilsynets håndtering og formålet er å bidra til effektiv bekjempelse av sykdommen.
Det legges opp til å videreføre hovedprinsippene i bekjempelsen av ILA, og for å hindre smittespredning vil det også i fortsettelsen fastsettes restriksjonssone i området omkring lokaliteter med sykdomsutbrudd.
Mattilsynet har valgt å endre forvaltningen på enkelte områder. Under forutsetning av at næringsaktørene etablerer robuste felles brakkleggingsområder i sjø vil det på grunnlag av risiko åpnes for mer merdvis tømming av anlegg med ILA-diagnose. Det vil da bli krav om tett oppfølging med screening av gjenværende merder.
Mattilsynet planlegger ytterligere tiltak for en mer effektiv bekjempelse. For å avdekke reell forekomst vil vi utarbeide en ILA-overvåkingsforskrift hvor det legges opp til flere årlige prøveuttak ved alle lokaliteter med laksefisk. Gjennom dette vil en også kunne avdekke den ikke sykdomsframkallende varianten av viruset, HPR0, som har vist seg å være av stor betydning for utviklingen av ILA-utbrudd. Mattilsynet planlegger listeføring av HPR0 i kategori G for å skaffe oversikt over utbredelsen. Det medfører meldeplikt ved påvisning av HPR0.
Mattilsynet arbeider med effektivisering av sykdomsbekjempelse ved hjelp av økt digitalisering.
Hva betyr det for akvakulturnæringen?
For å sikre felles håndtering av sykdomsutbrudd planlegger Mattilsynet å nå ut til næringsaktørene med veiledning om oppdatert beredskapsplan for ILA. Felles brakkleggingsområder i sjø er av stor betydning for å forebygge spredning av smittsomme sykdommer. Når Mattilsynet nå åpner for mer merdvis håndtering av nye ILA-tilfeller, vil dette være et ekstra insitament til at næringsaktører intensiverer arbeidet med god biosikkerhet innenfor godt adskilte brakkleggingsgrupper.
Mal for restriksjonssoneforskrift sendes på høring første tertial 2024 mens forskriftsendring for listeføring av HPR0 og overvåkingsforskrift for ILA vil bli sendt på høring i løpet av andre tertial. Det er nyttig med høringsinnspill fra næringen og faglige instanser for å sikre best mulig utforming av de nevnte forskriftene. Ved å abonnere på nyheter fra Mattilsynet blir dere informert om høringsprosessene i Mattilsynet og enhver kan komme med høringsinnspill.
Relevante lenker
Alle akvakulturanlegg skal ha en biosikkerhetsplan som oppfyller kravene i dyrehelseregelverket
Alle godkjente akvakulturanlegg skal ha en biosikkerhetsplan som tar hensyn til særtrekkene ved anlegget og beskriver hvilke tiltak som skal gjennomføres for å redusere biosikkerhetsrisikoene.
Hvorfor velger Mattilsynet å prioritere dette i 2024?
Mattilsynet har utarbeidet en veileder som skal hjelpe virksomhetene når de utarbeider, bruker og oppdaterer sine biosikkerhetsplaner.
Som følge av det nye dyrehelseregelverket ble alle akvakulturanlegg risikoklassifisert i 2023. Risikoklassifiseringen avgjør frekvensen av Mattilsynets overvåkingstilsyn for å oppdage listeførte og nye sykdommer.
Hvordan planlegger Mattilsynet å jobbe med dette?
Mattilsynet skal bruke veilederen når vi vurderer biosikkerhetsplaner. Dette vil bidra til felles forståelse og håndtering internt i Mattilsynet.
Virksomhetene vil bli informert om hva en biosikkerhetsplan skal dekke og Mattilsynet vil også veilede når vi er på tilsyn i anleggene.
Mattilsynet vil vurdere om biosikkerhetsplanene er tilstrekkelig dekkende i forhold til risikoklassifiseringen av anleggene.
Mattilsynet gjennomfører revisjoner av utvalgte konsern der risikostyring og internkontroll knyttet til biosikkerhet og biosikkerhetsplaner er tema.
Hva betyr dette for akvakulturnæringen?
Alle akvakulturanlegg bør gjennomgå egne biosikkerhetsplaner i henhold til veilederen som er publisert på Mattilsynets nettsider. Det er viktig at biosikkerhetsplanene brukes i den daglige driften for å bidra til bedre fiskehelse og fiskevelferd. Biosikkerhet er et naturlig tema når Mattilsynet er på helsebesøk.
Dersom Mattilsynet skal gjennomføre revisjon i virksomheten gis det varsel og informasjon om dette i god tid. Eventuelle sjekklister som skal benyttes vil bli gjort tilgjengelige når de er utarbeidet.