Levendelagring av fisk
Villfisk kan holdes i mellomlagringsmerder i inntil 12 uker. Det er mulig å søke Fiskeridirektoratet om dispensasjon på vilkår for hold av torsk i inntil 20 uker.
Innhold på denne siden
Hvilke krav som gjelder ved levendelagring avhenger av hvor lenge fisken holdes. Inntil 12 uker er fisken å betrakte som villfisk. Skal torsk levendelagres i mer enn 12 uker må det innhentes dispensasjon fra Fiskeridirektoratet eller fisken må overføres til et godkjent anlegg for fangstbasert akvakultur
Levendelagring inntil 12 uker
Villfisk kan holdes og omsettes som villfisk inntil 12 uker etter fangst (unntak for de som har fått dispensasjon til hold av torsk i inntil 20 uker).
Båtene som fisker og leverer fisken levende må være godkjent etter forskrift om krav til fartøy som skal fiske og føre fangsten levende, I forskriften stilles det krav om sortering av fisken før fisken settes i merd. Kravet om godkjenning av fartøy gjelder for alle fartøy som skal fiske og føre levende fisk av andre arter enn sei, sild, brisling, makrell og ål.
Ved merdsetting og levendelagring av villfisken gjelder kravene i forskrift om fangst av fisk som skal holdes levende, samt restitusjon og mellomlagring.
Det er krav til skånsom behandling under fiske, transport og hold i restitusjons- og mellomlagringsmerd. Den som til enhver tid har fisken, har også ansvaret for fiskens velferd og at dyrevelferdsloven følges.
Villfisk skal innen fire uker etter merdsetting tilbys egnet fôr, slaktes eller selges videre til oppdrett.
Hensynet til fiskevelferd etter dyrevelferdsloven gjelder både vill og oppdrettet fisk. Inntil videre stilles det ikke krav om bedøvelse av fisken før avliving, når fisken kommer fra et anlegg for mellomlagring i inntil 12/20 uker.
Regelverk
Forskrift om fartøy for levende fangst
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om fangst av fisk som skal holdes levende, samt restitusjon og mellomlagring
Kilde: Lovdata.no
Levendelagring etter 12 uker
Du kan søke Fiskeridirektoratet om dispensasjon til å lagre torsk i merd inntil 20 uker.
Se vilkår for dispensasjon og søknadsskjema hos Fiskeridirektoratet - Dispensasjonsordning for levendelagring i inntil 20 uker (fiskeridir.no)
Det er også mulig å overføre fisken i mellomlagring til et anlegg godkjent for fangstbasert akvakultur.
I anlegg godkjent for fangstbasert akvakultur er det tillatt å levendelagre fisken i maksimalt 10 måneder.
Reglene for fangstbasert akvakultur er strengere enn reglene for mellomlagring av villfisk. Blant annet er det krav om godkjenning av lokaliteten. For nærmere opplysninger om kravene ved fangstbasert akvakultur vises til forskrift om fangstbasert akvakultur.
Mer informasjon om fangstbasert akvakultur finnes på Fiskeridirektoratets nettsider (fiskeridir.no).
Regelverk
Endr. i regler om fangstbasert akvakultur
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om fartøy for levende fangst
Kilde: Lovdata.no
Regler for håndtering av selvdød fisk ved levendelagring
Regelmessig uttak av svak og skadd fisk vil redusere antallet selvdød fisk, men det vil likevel være enkeltfisk som dør.
Selvdød fisk i mellomlagringsanlegg vil som hovedregel være uegnet til konsum (forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer § 14, a).
Vi åpner likevel for at fisk som dør innenfor de første 48 timer etter sortering og merdsetting kan gå til konsum. Dette fordi fisken vil ha vært død i mindre enn 48 timer og fordi det er åpenbart, at fisken er død som følge av skader oppstått under fangsten. Det er flere forutsetninger som må oppfylles for at dette unntaket vil gjelde. Det er blant annet en forutsetning at ingen fisk i merden dødfisken tas opp fra har stått mer enn 48 timer i merden. Det er også en forutsetning at dødfisken bløgges ved opptak.
Regelverk
Forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer
§ 14. Fisk og fiskevarer som ikke kan omsettes til humant konsum
-
a. er selvdøde, -
b. er harske, -
c. er fryse- eller tørkebrent, dvs. fisk og fiskevarer som har uopprettelige merker etter frysing eller tørking, -
d. er buktært eller har betydelige lever- og/eller galleflekker, -
e. er oppdrettet og hvor feil nevnt i § 17 første ledd ikke kan rettes, -
f. er oppdrettet og har tydelig kjønnsdrakt, -
g. er blodsprengt eller oppløst i fiskekjøttet eller har avvikende lukt, -
h. har påviselig rødmidd, svartmidd eller brunmidd eller er betydelig jordslått, -
i. er forurenset av stoffer i konsentrasjoner som gir fisk og fiskevaren unormale sensoriske egenskaper, -
j. har høyere verdier av trimetylamin-nitrogen enn angitt i § 11 første ledd bokstav f. Unntatt er ferdigvarer som har gjennomgått en modningsprosess (er fermenterte), er fullsaltet eller tørket (raket fisk, saltfisk, saltsild, klippfisk og tørrfisk mv.), -
k. har indre organer med tydelige tegn på sykdomsforandringer som kan ses med det blotte øyet, herunder indre blødninger, granulomer (utvekst/arrdannelse som følge av immunsykdom/infeksjon) eller byller, -
l. har omfattende ytre sykdomsforandringer, herunder store sår eller byller.
Kilde: Lovdata.no
Animaliebiproduktforskriften
Kilde: Lovdata.no