Helse og sykdom hos papegøyer
Du må se til at papegøyen din får nødvendig stell og følge med for å oppdage tegn på sykdom eller skade.
Det viktigste du som dyreeier kan gjøre for fuglenes helse, er å forebygge sykdom og skade med riktig ernæring og omtanke for å unngå fysiske ulykker.
Forebyggende helsestell
Klopleie
Vanligvis trenger man ikke klippe klørne, men det er nødvendig på noen arter. For lange klør kan være farlige for fuglen, da den kan henge seg fast i netting, gardiner, tepper og lignende. Bruk en egnet klotang og sørg for godt lys, slik at du ikke klipper i blodkaret, som går et stykke ut i kloen. Rådfør deg med veterinær eller andre fuglekyndige personer hvis du er usikker på fremgangsmåten.
Nebbet
Nebbet trenger normalt ikke vedlikehold, men enkelte arter og individer kan ha overdreven nebbvekst. En veterinær må trimme slike nebb med jevne mellomrom.
Klipping av vingefjær
Det har vært vanlig å klippe ca. halvparten av vingenes slagfjær for å hemme de større papegøyenes flygeevne. Papegøyer har behov for å fly selv om de er i fangenskap, så slik klipping av fjær frarådes. Det er viktig at du tenker deg grundig om og spør veterinæren om råd før du eventuelt bestemmer deg for å utsette fuglen for et slikt inngrep. Feil klipping av vingefjær kan gi fuglen store problemer.
Helse og sykdom
En frisk papegøye er nysgjerrig, kommer med lyder og vil ha oppmerksomhet. Den er aktiv og klatrer, hopper og flyr. Fjærdrakten er glansfull og ligger tett inntil kroppen. Den spiser godt og er ikke avmagret, men heller ikke overvektig. Man skal ikke kunne kjenne brystbenet i særlig grad. Når den sover, gjemmer den hodet bak nakkefjærene og sitter ofte på ett ben. Øynene skal være rene og klare, nebb og klør skal være uten skjelltegninger eller kalkbelegg.
De fleste sykdommer kommer snikende, og fuglen vil fra naturens side forsøke å skjule at den er syk. Bruk derfor tid på å observere papegøyen, slik at du raskt oppdager hvis noe ikke er som det skal være.
Hvis fuglen viser noen av sykdomstegnene under, bør du søke veterinærhjelp med en gang, istedenfor å vente og se:
- Nedsatt appetitt. Fuglen sitter ved maten uten å spise.
- Fuglen sitter med oppblåst fjædrakt, selv når den ikke sover.
- Kniping med øynene. Fuglen sitter med halvlukkende øyne.
- Fuglen sover mer enn vanlig, gjerne hvilende på begge ben.
- Endringer i vekt. Fuglen blir raskt tynnere slik at brystbeinet kjennes eller den endrer kroppsfasong på annen måte.
- Endringer i avføringen, løs mage
- Slim rundt nebbet eller slimete oppkast
- Tung pust, vipping med stjerten
- Kramper
Noen sykdomstilstander hos papegøyer
Infeksjoner: De finnes flere typer smittsomme mikroorganismer som kan
gi papegøyer infeksjoner i luftveiene eller mage/tarmsystemet. Vær derfor oppmerksom på sykdomstegn og kontakt veterinær for oppfølging.
Papegøyesyke (aviær klamydiose): Symptomer på papegøyesyke er rennende nese og øyne, fuglen puster tungt og blåser seg opp, diare og kronisk avmagring forekommer. Denne sykdommen forårsakes av en bakterie som kan smitte mellom fugl og menneske. Ikke ha for intim kontakt med en fugl dersom du er forkjølet eller fuglen viser sykdomstegn. Kontakt veterinær ved mistanke om papegøyesyke. Skulle noen i husstanden bli utsatt for kraftig lungebetennelse og luftveisinfeksjon, bør det nevnes at man har fugl i huset, slik at pasienten kan sjekkes for papegøyesyke.
Kraftig fjærfelling eller fjærplukking: At fuglen mister eller plukker av seg store mengder fjær kan ha forskjellige årsaker. Proteinmangel, virusinfeksjon, sinkforgiftning, kjedsomhet eller nervøsitet er noen. De fleste tilfeller av fjærplukking skyldes at fuglen holdes i et begrenset miljø hvor den ikke får utløp for naturlig atferd. Fuglen renser da fjærdrakten av kjedsomhet til det nesten ikke er fjær igjen. Enkelte arter plukker seg lettere enn andre. Det er viktig å finne årsaken til plukkingen og gjøre noe med den, ikke bare hindre fuglen i å plukke seg. Ofte hjelper det med større plass, mer aktivisering i form av selskap med andre fugler eller mennesker, leker å bruke tid på m.m. Opplever du problemer med fjærplukking anbefales det å søke råd hos veterinær.