Til hovedinnhold

Overvåkning av lakselus på vill laksefisk 2021-2022

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Formålet med forsøket er innhenting av data på infestasjonsnivå av lakselus på vill sjøørret i Hetlefjorden og Masfjorden som del av overvåknig langs hele norskekysten. Forsøket er en videreføring av tidligere forsøk. I overvåkningen av lakselus benyttes to metodikker, 1. levendefangst av sjøørret med spesialbygde ruser og 2. innfangning av pre-smolt ved elektrisk fiske i utvalgte elver i Alver og Masfjorden kommuner for genprofilering. Alle fisk skal gjenutsettes.

2 Skadevirkninger
Det forventes få og kortvarige skadevirkninger på villfisk under og etter levendefangst, lusetelling, PIT-merking og genprøvetakning. Lusetelling, merking og genprøvetakning utføres under bedøving.

3 Forventet nytteverdi
Overvåkningen er av stor betydning i vurderingen av bærekraft i produksjonsområder i forbindelse med trafikklyssystemet. Det fanges inntil 1250 sjøørret og pre/post ørretsmolt per år i forbindelse med overvåkningen på villfisk. For å øke den biologiske kunnskapen om lakselus på vill sjøørret og adferd til sjøørret infestert med lakselus vil vi også PIT-merke individene (inntil 1250 per år) og ta genprøve av individer fanget i Masfjorden området.

4 Antall dyr og art
Masfjorden (Herøyosen og utvalgte vassdrag i Alver og Masfjorden kommuner): 1000 ørret * 2år
Hjetlefjorden (Herdlevalen): 250 ørret * 2 år
Totalt: maksimal 2500 sjøørrett er planlagt å inngå i overvåkningen 2021-2022

5 Hvordan etterleve 3R
Det er et mål å erstatte den fysiske overvåkningen av lakselus på vill lakselus med smittemodeller for hele kysten, og det har de siste årene blitt gjort betydelige fremskritt i dette arbeidet. Metodene som benyttes i dag er betydelig forbedret de siste årene i forhold til både datakvalitet og dyrevelferd.