Til hovedinnhold

SAV infeksjoner - betydningen av T celler responser for beskyttelse

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Immunitet mot alpha-infeksjoner hos høyere vertebrater er betinget av en antistoffrespons samt intakte interferonresponser. For laks er det vist en viss sammenheng mellom beskyttelse og antistoffnivå, men for DNA vaksiner har man liten/lav antistoffrespons, men samtidig en god beskyttelse ved eksperimentell smitte. En helvirus-vaksine vil primært gi en B-celle-immunitet (humoral immunrespons). Eksperimentelle studier rettet mot å forstå betydningen av T celleimmunitet er ofte basert på knock-out linjer av mus og spesifikke subkloner av T celler. Denne teknologien er ikke tilgjengelig for laks og alternativet er å benytte kjemikalier eller antistoffer for å «slå ut» effekten av cellene eller redusere antallet celler. Vi har tidligere gjort studier som viser at laks gitt erlotinib / sunitinib (E/S) i kombinasjon og som er kjent å «slå ned» antall T celler (Th) hos høyerestående vertebrater, gir en tidligere skade og mer uttalte forandringer hos «behandla» individer.

I denne studien vil laks for-behandles med E/S kombinasjoner i forkant av DNA vaksinasjon for avklare hvorvidt et redusert T celle-tall gir dårligere immunitet. Studien vil avklare betydningen av T celleimmunitet for beskyttelse mot PD virus infeksjoner hos atlantisk laks. Dette gjøres ved å immunisere og samtidig behandle fisk med en kombinasjon som slår ut T cellepopulasjonen, erlotinib/sunitinib. Forsøket gjennomføres ved at vi sammenligner en inaktivert vaksine som gir B celle immunitet (humoral immunitet) og en DNA vaksine som primært gir en T celleimmunitet. Det inngår 540 laks i forsøket. En vaksine mot SAV3 infeksjon vil redusere forekomst av forandringer i målorganer, hjerte og pankreas. Det er foretatt en beregning av antall individer som vil være nødvendig å inkludere pr gruppe for hvert uttak (power-analyse) og vi har modellert hvordan antall dyr og testens styrke påvirkes av antall individer i de ulike gruppene.

Humane endepunkter ivaretas ved nøye klinisk observasjon i etterkant av smitte som redusert fôropptak, endret svømmeadferd, endret farge på fisken eller sløvhet. Fisken som viser symptomer vil bli tatt ut av karet og avlivet med en overdose anestesimiddel.