Gjellescoring under tidlig fase av AGD-utvikling_gjentak

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Dette er en gjentakelse av forsøk med ID 10303: "Gjellescoring under tidlig fase av AGD-utvikling. Forsøket må gjentas grunnet funn av underliggende gjelleskader hos forsøksfisken.

Amøbegjellesykdom hos laks er forårsaket av den parasittiske amøben Paramoeba perurans. Sykdommen, som har vært kjent fra Tasmania i flere tiår, har siden 2012 blitt et stort problem for oppdrettsnæringen i Norge. Sykdommen kan behandles ved bruk av enten ferskvannstilsetning eller hydrogenperoksid, og behandlingstidspunktet baseres som oftest på en vurdering av AGD-sykdomsstatus.

AGD-sykdomsstatus vurderes ved å undersøke fiskens gjeller og klassifisere makroskopiske lesjoner knyttet til AGD (hvite flekker på gjellene) etter et graderingssystem kalt gjellescore. De fleste aktører bruker i dag et 6-delt graderingssytem for disse lesjonene, basert på en artikkel av Taylor et al. 2009. Det er imidlertid ulike oppfatninger mellom aktører hvordan man vurderer omfanget av AGD-lesjoner, særlig under tidlig fase av sykdommen. Dette vanskeliggjør utveksling av kunnskap mellom aktører, og siden AGD-gjellescore er oppdrettsnæringens viktigste metode for å vurdere sykdomsstatus og behandlingstidspunkt for fisken, er det dermed svært viktig å få på plass en unison prosedyre for vurdering av dette.

Formålet med dette forsøket er å få et datagrunnlag for beregning av gjellescore på nedre del av skalaen (score 1 og 2) og anses derfor som et viktig vitenskapelig bidrag for gjellescorevurderingen. Denne tidlige fasen i sykdommen er også kritisk med tanke på å treffe optimalt behandlingstidspunkt i felt, og data generert i dette forsøket, sammen med data generert i tidligere AGD-behandlingsforsøk vil bli brukt til å utvikle en unison prosedyre for evaluering av AGD-sykdomsstatus for oppdrettsnæringen.

Det vil bli benyttet totalt 360 stk Atlantisk laks i forsøket, som gjennomføres på 3 forskjellige temperaturer. Hovedvekten av uttakene vil fokusere på tidlig fase av sykdommen. Dette vil også redusere andelen dyr som utsettes for lidelser assosiert med langt fremskreden AGD. Det finnes per i dag ingen alternativer enn å bruke fisk for å undersøke effekten av P. perurans på fisken\gjeller og vertens respons, men ILAB har gjennom flere AGD-smitteforsøk utviklet en smittemodell hvor smittetiden er redusert i forhold til publisert litteratur. Dette bidrar til økt velferd for fisk under selve smitteeksponeringen.