Til hovedinnhold

Bekjempelse av krepsepestparasitten Aphanomyces astaci ved bruk av ultralyd

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Den norske ferskvannskrepsen Edelkreps er viktig kulturelt, økonomisk og økologisk og har status som truet (norsk og internasjonal rødliste). A. astaci er i dag den største trusselen for europeisk freskvannskreps, deriblant den truede edelkrepsen. Krepsepest forårsakes av eggsporesoppen Aphanomyces astaci og resulterer i 100 % dødelighet hos edelkreps. Introdusert nordamerikansk ferskvannskreps er bærer av parasitten og ulovlig spredning av denne fører til tap av den truede edelkrepsen. Krepsepesten sprer seg fra kreps til kreps ved å danne motile zoosporer.

I dag finnes det ingen gode måter å behandle eller utrydde sykdommen enn å vente på at mottakelig kreps dør og evt. utryddelse av bærerkreps ved hjelp at kjemikalier. I mindre dam-anlegg har man utryddet nordamerikansk bærerkreps med kjemikalier, men dette er ikke forsvarlig i større vassdrag da det vil ha alvorlige konsekvenser for miljøet. Det er utviklet ultralyd teknologi for å kunne kontrollere og stoppe oppblomstring av uønskede alger og cyanobakterier. Ultralyd kan ødelegge alger, biofilm og enkelte parasitter ned på artsnivå. Sammenlignet med kjemikalier er dette en miljøvennlig metode. Metoden brukes i hovedsak i industrielle vannsystemer, akvakultur anlegg og kjøletårn, men i noen land brukes også teknologien i dammer og innsjøer. Da eggsporesopp er beslektet med alger og har flere attributter på celle og reproduksjonsnivå ønsker vi å undersøke om ultralyd kan ødelegge eller inaktivere sporer av krepsepest for å hindre spredning av sykdommen.

Som en del av NFR-prosjektet «Targeted strategies for safeguarding the noble crayfish against alien and emerging threats (TARGET)» (NFR/243907) er hovedmålet med arbeidspakke 3 (WP3) undersøke om det er mulig å bruke ultralyd for å drepe/inaktivere sporene til eggsporesoppen Aphanomyces astaci, for å kunne beskjempe krepsepest. For å gjøre dette er det planlagt smitteforsøk der edelkreps vil bli utsatt for sporer av A. astaci, med og uten ultralyd behandling for å undersøke om ultralyd (ved forskjellige frekvenser) klarer å inaktivere/ødelegge A. astaci sporene og forhindre at parasitten infiserer kreps. Vi har planlagt å teste 3 ulike frekvensområder for ultralyd og det søkes om å bruke totalt 180 kreps til forsøket. Hvis det viser seg at ultralyd kan brukes til å inaktivere A. astaci sporer kan dette brukes til å bekjempe krepsepest. Videre kan denne kunnskapen brukes for å undersøke om ultralyd kan inaktivere andre eggsporesopp som f.eks Saprolegnia, som kan forsake sykdom på egg og fisk i akvakulturnæringen.