Til hovedinnhold

Feltforsøk ved bruk av ny teknologi for immobilisering av lakselus (Lepeophtheirus salmonis) på salmonid fisk

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Formålet med forsøkene er å fremskaffe dokumentasjon på om bruk av Fjord Flows system for avlusning er velferdsmessig forsvarlig etter Akvakulturdriftsforskriften §20. Det vil bli gjennomført feltforsøk i liten og større skala for å dokumentere effekt av avlusningen i felt, fiskevelferdsmessige parameter samt etablere standarder for optimal pumpehastighet, eksponeringstid og andre parameter ved avlusningssystemet.

Forsøkene har potensielt stor samfunnsmessig verdi da parasittiske krepsdyr i form av lakselus (Lepeophtheirus salmonis), skottelus (Caligus elongatus) og Caligus rogercresseyi er et av lakseoppdrettsnæringen største problem, både nasjonalt og internasjonalt. Innovasjon og nye løsninger på dette området er nødvendig da dagens løsninger med kjemisk behandling har ført til resistens mot lusemidler flere steder samt har en negativ miljøpåvirkning i mange tilfeller. Dette har ført til en økning i bruk av mekaniske avlusningsverktøy, men næringen trenger flere verktøy å spille på ved bruk av mekanisk avlusning for også å unngå resistens på dette området. Fjord Flow ønsker å teste et system som vil være fiskevelferdsmessig utformet (skånsom pumpe og lav bendingsgrad minsker risikoen for mekaniske skader), ha oppsamlerpose for lus for å hindre at lusa setter seg på igjen samt være miljøvennlig i form av at den ikke slipper ut behandlingsmidler som kan påvirke miljøet negativt.

I forsøkene vil det bli benyttet atlantisk laks fra ulike oppdrettsanlegg i Hordaland. Forsøkene vil utføres i mindre og større skala for å best mulig kunne dokumentere effekt på lus og fisk, samt at forsøkene vil simulere den ordinære bruken så realistisk som mulig.

Metoden krever at fisken trenges for så å pumpes via en ejektorpumpe, dette er metoder som er i bruk i næringen i dag. Denne prosedyren kan føre til mekaniske skader, spesielt i snutepartiet, samt et forhøyet stress så lenge trengingen foregår. Som følge av forhøyet stress i en kort periode anses forsøket som lett belastende.
Ved å gjennomføre forsøket i liten skala først kan man verifisere effekten samt at ved å benytte et lavt antall fisk kan man lett stoppe prosessen hvis noe skulle gå galt. Etter denne gjennomkjøringen blir det aktuelt å teste systemet ved avlusning på merdnivå på de aktuelle anleggene. Fiskevelferd vil overvåkes og dokumenteres nøye gjennom alle forsøkene ved blant annet å score fisk før og etter behandling.

For å kunne dokumentere at metoden er velferdsmessig forsvarlig etter Akvakulturdriftsforskriften §20 er det helt nødvendig å benytte seg av levende fisk, da man ikke har alternativer som kan simulere avlusningseffekt samt eventuelle påvirkninger på fisken. Elementene som ansees å ha en negativ påvirkning er allerede etablerte metoder i dagens havbruksnæring. Kravet om reduksjon etterkommes ved å teste metoden på et mindre antall fisk først, slik at eventuelle påvirkninger begrenses til en mindre gruppe. Kravet om forbedring tilfredsstilles ved at fisken er oppstallet som enhver laks i akvakulturanlegg, noe som tilsier at den holdes i et tilfredsstillende miljø. I forkant av forsøkene vil fisken sultes noe som vil øke laksens evne til å takle stress samt at fiskevelferdsmessige parameter vil overvåkes konstant under forsøket.