Norge har fått fristatus for smittsom lungebetennelse hos storfe

Publisert

Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH) har offisielt bekreftet Norges fristatus for smittsom lungebetennelse hos storfe. Norge har nå alle de seks fristatusene det er mulig å ha i WOAH-systemet.

Sjefsveterinær (CVO) Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet mottok 30. mai diplomet fra WOAH som offisielt bekrefter Norges fristatus for smittsom lungebetennelse hos storfe (contagious bovin pleuropneumon eller CBPP).

God dyrehelsestatus gir fordeler ved internasjonal handel med levende dyr og produkter fra dyr. Næringsorganisasjonen Geno, som eksporterer avlsmateriale fra storfe, har ønsket denne fristatusen i lengre tid. I praksis betyr dette at det blir lettere å eksportere avlsmateriale fordi vi nå har dokumentert at Norges status for sykdommen er på det høye nivået som kreves av mange importland.

Kort om CBPP

CBPP forårsakes av Mycoplasma mycoides subsp. Mycoides (M. mycoides). Sykdommen er svært smittsom hos storfe og vannbøfler, og smitter via direkte kontakt med syke dyr. Sykdommen smitter ikke til mennesker. CBPP har en dødelighet på opptil 50 % og forårsaker betydelige økonomiske tap i land der den forekommer, som for eksempel i Afrika. Dyr kan være smittebærere uten å vise kliniske symptomer på sykdommen, dette gjør det vanskelig å kontrollere og utrydde sykdommen.

Storfe som blir smittet får feber, nedsatt appetitt, anstrengt eller økt respirasjon, hoste og neseflod. Dyr som blir syke kan dø i løpet av 1-3 uker.

Les mer om sykdomsfri status for sykdommer hos landdyr og akvatiske dyr

Les mer om Contagious bovine pleuropneumonia (woah.org)