§ 6 Farekartlegging og farehåndtering

§ 6-1 Identifiser farer

Dere skal identifisere hvilke farer som kan true drikkevannet.

Noe av det viktigste dere skal gjøre som vannverkseiere, er å avdekke hvilke farer som kan hindre dere i å produsere nok trygt drikkevann som er klart og uten fremtredende lukt, smak og farge. Det kan være mange ulike årsaker til samme fare, og én årsak kan gi mange ulike farer. Flom er et eksempel på en årsak til fare. Tilførsel av kjemikalier fra virksomheter i vanntilsigsområdet kan være et annet eksempel på årsak til fare. Dette betyr at dere må vurdere hvilke deler av vannforsyningssystemet som kan bli påvirket ved forskjellige årsaker til farer, og at dere må ha klart for dere hvilke farer som kan være utfordrende.

Hele vannforsyningssystemet, fra vanntilsigsområdet til tappekranene, må vurderes for å identifisere farene. Dere bør innhente informasjon fra flere kommunale sektorer for å kartlegge mulige årsaker til farer. I noen tilfeller kan det være aktuelt å kontakte statlige etater.

Regelverk

§ 6-2 Farene skal forebygges, fjernes eller reduseres

Vannverkseieren skal sikre at tiltak som forebygger, fjerner eller reduserer farene til et akseptabelt nivå, identifiseres og gjennomføres.

For hver fare dere har identifisert, skal dere iverksette tiltak som enten hindrer disse eller reduserer sannsynligheten for at de oppstår. Tiltakene kan være fysiske som for eksempel gjerder, lås eller sikring mot tilbakestrømming, eller endrede rutiner som for eksempel økt antall kontroller med at gjerdene er i orden. Vannbehandling og adgangskontroller er andre eksempler på tiltak.

Når tiltak har sviktet, skal dere alltid gjennomføre nye grep slik at faren reduseres til et akseptabelt nivå. Det må så vurderes om det tiltaket som opprinnelig sviktet må forsterkes.

Metoden i veilederen om økt sikkerhet og beredskap i vannforsyningen kan benyttes.

Dere må selv velge hvilken metode dere skal bruke for farekartleggingen.

Mattilsynets veileder «Økt sikkerhet og beredskap i vannforsyningen» gir en beskrivelse av farekartlegging og farehåndtering etter ROS-metoden, som også er i samsvar med fremgangsmåten beskrevet i standarden NS-EN 15975-2. Ved å følge metoden som er beskrevet i denne veilederen kan dere tilfredsstille kravene til farekartlegging og farehåndtering i § 6, til ROS-analyse i § 11 og til risikovurderingen etter NS-EN 15975-2 i § 21.

Regelverk

§ 6-3 Farer som skal inngå i beredskapsplanene

Enkelte farer vil bare oppstå i mer sjeldne tilfeller, og det vil kreve urealistisk mye i det daglige å skulle forebygge dem.

Dere skal håndtere disse mer sjeldne, komplekse og uforutsigbare farene gjennom beredskapsarbeidet, som er beskrevet i § 11. På denne måten danner farekartleggingen og farehåndteringen også et utgangspunkt for vannforsyningssystemets beredskapsarbeid.

Regelverk

§ 6-4 Arbeidet skal tilpasses vannforsyningssystemet

Arbeidet skal tilpasses hvert vannforsyningssystem og være oppdatert.

Selv om det ikke står eksplisitt i paragrafen at farekartleggingen og farehåndteringen skal tilpasses vannforsyningssystemets art og omfang, gjelder dette prinsippet også her. Hvis dere har et stort vannforsyningssystem, må dere gjøre en mer omfattende og mer kvalitetssikret identifisering av farer og årsaker til farer. Tilsvarende gjelder for gjennomføring av tiltak. Hvis dere har et mindre vannforsyningssystem, kan dere gjøre denne identifiseringen og gjennomføringen på et enklere nivå, så lenge det gir rimelig trygghet.

Å kartlegge og håndtere farer er et kontinuerlig arbeid som må holdes oppdatert. Det vil alltid kunne oppstå nye farer og årsaker til farer, og mulighetene for å forebygge, fjerne eller redusere disse kan også endre seg over tid.

Regelverk

Når dere skal søke om plangodkjenning

Søknaden må vise hvordan dere identifiser hvilke farer som kan true drikkevannet, og hvordan farene skal forbygges, reduseres eller fjernes.

Farer som ikke kan forebygges i det daglige, skal inngå i beredskapsplanene. Foreløpig farekarlegging og farehåndtering skal dere legge ved søknaden. Dere må også beskrive hvordan dere sikrer en regelmessig gjennomgang/oppdatering av farekartleggingen og hvem som er ansvarlig. Farekartleggingen skal omfatte alle de trinn i vannforsyningen som søknad om plangodkjenning omfatter.