4. Innsamling, transport og sporbarhet

I dette kapittelet vil vi gjennomgå hvilke krav til håndtering regelverket stiller til de ulike virksomhetene hvor animalske biprodukter oppstår, lagres eller transporteres.

Regelverket har for det første et grunnleggende krav om at virksomheter skal samle inn, kategorisere og transportere animalske biprodukter uten ugrunnet opphold. Kravene er laget for å sikre at produktene ikke utgjør en fare og for å sikre sporbarhet fra opprinnelse og fram til sluttdestinasjon.

Regelverk

  1. Forordning 1069/2009 artiklene 21 og 22
  2. Forordning 142/2011 vedlegg VIII
  3. Animaliebiproduktforskriften, kapittel V

4.1 4.1 Formell dokumentasjon

Kravene til dokumentasjon gir viktige verktøy for å kunne spore animalske biprodukter tilbake til opprinnelsesstedet.

4.1.1 4.1.1 Handelsdokumenter

Ved transport av animalske biprodukter skal et handelsdokument ledsage produktene.

Handelsdokumentet skal inneholde en identifikasjon av materialet både kvalitativt og kvantitativt, hvor det kommer fra, hvor det skal og hvem som transporterer det. Beskrivelsen av det animalske materialet bør inneholde en kort redegjørelse for hva som er bakgrunnen for at det er kategorisert slik det er. Særlig er det viktig om kategoriseringen er begrunnet i at materialet er kontaminert med fremmedlegemer eller stoffer som kan gjøre det uegnet for visse bruksområder.

Handelsdokument kan sendes enten som fysisk handelsdokument på papir, som elektronisk handelsdokument eller ved elektronisk overføring av informasjon.

Handelsdokument på papir skal foreligge i minst tre eksemplarer, én original og to kopier. Originalen følger forsendelsen frem til mottaker. Avsender og transportør beholder hver sin kopi. Handelsdokumentet skal enten være ett ark med tekst på begge sider, eller et samlet hefte som ikke kan splittes.

Elektronisk handelsdokument er et tilsvarende dokument som på papir, men det fylles ut og sendes elektronisk via apper eller andre elektronisk løsninger. Sendes handelsdokumentet elektronisk, skal transportøren ha tilgang til den elektroniske informasjonen under transporten.

Alle personer eller virksomheter som sender, transporterer eller mottar animalske biprodukter skal oppbevare handelsdokumenter i minst to år.

4.1.2 4.1.2 Register

Virksomhet som håndtere animalske biprodukter skal føre et register over alle forsendelser og tilhørende handelsdokumenter.

Informasjonen til registeret hentes fra handelsdokumentet for forsendelsen.

Hvis den driftsansvarlige for virksomheten arkiverer handelsdokument for forsendelser sammen med register over forsendelser, gjelder følgende minimumskrav til register:

Avsender skal føre et register over forsendelser, elektronisk eller på papir, der hver forsendelse er registrert med referanse til handelsdokumentet og minimum transportørens og mottakerens navn og adresse og eventuelt deres godkjenningsnummer eller registreringsnummer.

Transportør skal føre et register over forsendelser, elektronisk eller på papir, der hver forsendelse er registrert med referanse til handelsdokumentet og minimum materialets opprinnelsessted som det sendes fra.

Mottaker skal føre register over forsendelser med et oversiktsdokument elektronisk eller på papir, med referanse til handelsdokument med minimum hvilken dato materialet ble mottatt.

Registeret vil gi virksomheten og Mattilsynet en løpende oversikt over hver forsendelse av animalske biprodukter og avledede produkter.

4.2 4.2 Transport

Animalske biprodukter og bearbeidede produkter skal transporteres i ny hermetisk lukket emballasje, eller i overdekkede lekkasjesikrede beholdere eller kjøretøy.

Dersom det anses nødvendig, kan Mattilsynet kreve at transport skal foregå i plomberte beholdere, konteinere eller kjøretøy. Ombruksbeholdere skal forbeholdes transport av et bestemt produkt der det er nødvendig for å unngå krysskontaminering.

Kjøretøy, ombruksbeholdere og alt annet utstyr som kan brukes på nytt og som kan ha kommet i kontakt med biprodukter eller bearbeidede produkter skal

  • rengjøres, vaskes og desinfiseres umiddelbart etter bruk
  • lagres i ren tilstand
  • være rene og tørre før bruk.

Pakkemateriale må forbrennes eller avhendes på en måte som ikke medfører smittefare eller fare for krysskontaminering. Regelverket stiller også krav til hvilken temperatur ulike produkter skal transporteres under.

  • Animalske biprodukter til bruk som fôr, maksimum 7 °C
  • Ubearbeidet kategori 3-materiale til bruk som fôr, kjølig, frossent eller ensilert

Kjøretøy benyttet til slik transport skal være utformet slik at kravene kan ivaretas og kontrolleres.

4.3 4.3 Merking

Alle animalske biprodukter og bearbeidede produkter skal under innsamling og transport kunne identifiseres, og produkter i ulike kategorier skal holdes adskilt fra de er samlet inn og under hele transporten til bestemmelsesstedet.

Emballasje, beholdere og/eller kjøretøy skal både merkes med en tekst og en fargekode avhengig av hvilken kategori materialet som transporteres tilhører. Denne merkingen skal være tydelig og permanent, hvilket medfører at den må være av en viss størrelse.

Mattilsynet har i praksis lagt til grunn at en fargekoding som et minimum bør være på størrelse med et A4-ark.

Kategori 1-materiale skal merkes med fargen svart og være påført en tekst avhengig av tiltenkt bruk, enten «Kun til destruksjon» eller «For bruk til avledede produkter. Ikke beregnet på bruk i fôrmidler eller for tilførsel til landområder».

Kategori 2-materiale skal være merket med fargen gul og være påført teksten «Ikke beregnet på fôr». Kategori 2-materiale som likevel kan brukes som fôr til for eksempel pelsdyr skal merkes med «til fôring av ...» i tillegg til navn på den eller de dyrearter som materialet er beregnet på. Husdyrgjødsel og innhold fra fordøyelseskanalen skal merkes med «Husdyrgjødsel».

Kategori 3-materiale skal merkes med fargen grønn og være påført teksten «Ikke beregnet på konsum».

I tillegg til disse hovedkategoriene inneholder regelverket krav til særlig merking av flere typer animalske biprodukter, herunder kollagen, blodprodukter og rått kjæledyrfôr (forordning 142/2011 vedlegg VIII kapittel II).

Kravene om merking av animalske biprodukter skal sikre at materialet ender opp på riktig destinasjon og at det ikke ved en misforståelse anvendes til formål som utsetter matkjeden for fare. Merkingen sier ikke noe om materialets egnethet for den bruken det er tiltenkt. Dette må utledes av materialets beskaffenhet i forhold til de krav som gjelder for den tiltenkte bruken. Et eksempel på dette er kategori 2-materiale til fôring av pelsdyr, som ved transport til oppdretter skal merkes med «til fôring av» etterfulgt av navnet på den arten materialet er tenkt brukt til fôring av. Merkingen sier noe om hva materialet faktisk er tenkt brukt til, og det må forutsettes at mottaker forsikrer seg om at materialet kan anvendes til denne bruken før det faktisk tas i bruk.

Det viktigste hensynet biproduktregelverket skal ivareta er at kategori 2-materiale holdes unna matproduserende dyr slik at det ikke ved en misforståelse havner inn igjen i matkjeden.

4.4 4.4 Utfyllende nasjonale bestemmelser i animaliebiproduktforskriften

Det er gjort visse lettelser i kravene til dokumentasjon og merking ved transport som skjer lokalt i Norge.

Husdyrgjødsel som transporteres mellom to steder på samme gård er unntatt kravet om handelsdokument. Husdyrgjødsel som transporteres innad i et fylke er unntatt kravene om merking, men husdyrgjødselens opprinnelse skal kunne identifiseres.