Omlegging og karenstid
Økologisk husdyrhold krever tilhørende økologisk areal.
Du bør derfor ikke starte omleggingen av husdyrholdet før en tilstrekkelig mengde fôr er godkjent som økologisk. Du må også sikre at det er grunnlag for å opprettholde en kontinuerlig økologisk godkjenning etter karensperioden.
Karenstiden for ikke-økologiske husdyr er perioden dyret må fôres og stelles etter reglene for økologisk produksjon, før dyrene eller produktene fra dem kan omsettes som økologiske. Avkom av dyr i karens regnes som økologiske fra samme tidspunkt som mordyret, forutsatt at fôringen og stellet er i samsvar med reglene for økologisk produksjon.
Karenstiden for dyr og animalske produkter er:
Dyr | Produkt | Karenstid |
Storfe og hest | Kjøtt | 12 måneder |
Storfe | Melk | 6 måneder |
Småfe | Kjøtt, melk | 6 måneder |
Svin | Kjøtt | 6 måneder |
Fjørfe | Egg | 6 uker |
Fjørfe | Kjøtt | 10 uker |
Hjort | Kjøtt | 12 måneder |
Kanin | Kjøtt | 3 måneder |
Birøkt | Honning | 12 måneder |
Kan arealer og besetning legges om samtidig?
Det er mulig å legge om arealer og besetning samtidig. Dersom omleggingen til økologisk drift skjer samtidig for besetning, beiter og andre arealer til fôrproduksjon, kan den samlede karenstiden være to år hvis
- dyrene var på driftsenheten før omleggingen startet
- arealene ble brukt til dyrking av fôr eller til beiter før omleggingen
- dyrene hovedsakelig skal fôres med produkter fra driftsenheten (inkl. eget og leid areal)
Siden karenstiden er kortere for husdyr enn for planteproduksjon, vil samtidig omlegging sjelden lønne seg. I tillegg er det tillatt å bruke 100 % karensfôr fra egen virksomhet (se eget kapittel om karensfôr).
Regelverk
Forordning (EU) 2018/848
Se forordning (EU) 2018/848 (lovdata.no)
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.1
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.4.1 a)
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.2.1
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.2.2 1
- art. 14.1, jf. vedlegg II del II pkt. 1.2