Sikre trygt drikkevann

Publisert

Mattilsynet fører tilsyn med vannverkseiere for å bidra til å sikre trygt drikkevann og leveringssikkerhet. Folkehelseinstituttet (FHI) utarbeider hvert år et sammendrag av alle data som er rapportert inn fra vannverkene: Rapportering av data for vannforsyningssystemer i Norge for 2021 (fhi.no)

99 prosent av befolkningen får drikkevann med tilfredsstillende hygienisk kvalitet. I 2021* ble det produsert ca. 750 millioner m3 drikkevann.  Det er beregnet at anslagsvis 31 prosent eller cirka 230 millioner m3 drikkevann lekket ut av vannledningsnettet på vei til abonnentene.

Figur 7: Figuren viser utvalgte kvalitetsmarkører som farge, lukt og smak, som det er krav til i drikkevannsforskriften.
Figur 7. Utvalgte kvalitetsmarkører som oppfyller krav i drikkevannsforskriften (prosent av alle rapporterte prøver). Kilde: Mattilsynet

Globale endringer påvirker leveringssikkerheten

De omfattende og raske endringene i de økonomiske og geopolitiske rammene i verden påvirker mange forhold ved kritisk infrastruktur som drikkevannsforsyning. Å sikre nok og trygt drikkevann nå og i fremtiden, også under så skiftende og komplekse omstendigheter, stiller nye krav både til virksomheter og myndigheter. Innbruddet ved et vannverk i september i fjor var en påminner om hvor sårbar en så kritisk infrastruktur som vannforsyningen kan være.

I 2022 har en rekke forskjellige årsaksfaktorer knyttet både til strømpriser og varemangel, gitt en betydelig prisstigning på kjemikalier til å behandle vann og avløp, og en større usikkerhet knyttet til leveringssikkerheten av disse produktene.

Konsekvenser av klimaendringer, både som kombinasjon av tørke og barfrost, med bunnfrosne vannkilder til følge, mer styrtregn, økt utvasking av partikler til vannkilder, og mer flom og flomskred, er andre endringer som kan gi gradvis større utfordringer for vannforsyninger landet over.

Vannforsyning må sikres mot aktuelle farer

Vannverkseieres arbeid med å sikre nok og godt vann til alle, er basert på «farekartlegginger» knyttet til om det er flom, tørke, innbrudd eller strømbrudd som utgjør den største trusselen mot vannforsyningen i en kommune. Innsatsen må rettes dit den har best forebyggende effekt. Når trusselbildet forandrer seg slik det har gjort i 2022, er det utfordrende, men desto viktigere at dette arbeidet prioriteres. Mattilsynet sendte høsten 2022 en påminnelse til alle landets vannverkseiere om å oppdatere sine farekartlegginger i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen og det endrede trusselbildet i verden.

Vi prioriterte beskyttelse av vannkilder - er farehåndteringen god nok?

I 2022 førte vi kontroll med hvordan de enkelte vannverkseiere beskytter råvannskildene sine. Hensikten med kontrollen var å avdekke om vannverkseierne hadde vurdert og håndtert mulige farer for vanntilsigsområdet og råvannskilden. Totalt ble det ført tilsyn med 487 vannverk. Tilsynet viser at 35 prosent av vannverkseierne helt eller delvis mangler farekartlegging og/eller farehåndtering, og at 38 prosent ikke hadde en oppdatert farekartlegging. Over 26 prosent hadde ikke gjennomført nødvendig beskyttelse av vanntilsigsområdet og råvannskilden, og 23 prosent hadde ikke basert beskyttelsestiltakene på en farekartlegging. Dette er ikke godt nok.  

Farekartlegging er derfor alltid en del av tilsynet vårt, i 2023 følger vi spesifikt opp kildebeskyttelse og vannbehandling. Det vil også komme strengere krav til revidering av farekartleggingen i ny drikkevannsforskrift som kommer i 2023.

Figur 8: Figuren viser avvik etter drikkevannsforskriften. Flest avvik er det på manglende farekartlegging, deretter kommer manglende beskyttelsestiltak for nedbørsfelt og råvannskilde.
Figur 8. Andel avvik pr. regelverkskrav i drikkevannsforskriftens §6 og 12. Kilde: Mattilsynet

Vi gjennomførte tilsyn med vannledningsnett i 2020, 2021 og 2022

Gamle eller dårlig vedlikeholdte vannledninger og drikkevannsbasseng er en trussel mot leveringssikkerheten på sikt. Vi har prioritert å føre tilsyn med dette over flere år, både for å bidra til mer oppmerksomhet om utfordringen i kommunene og følge opp det som ikke er godt nok med relevante virkemidler.

Vi førte tilsyn med ledningsnett fra 2020 til og med 2022. Vi hadde i tillegg tilsynssøkelys på drikkevannsbasseng i 2021 og kildebeskyttelse i 2022.

Totalt ble det ført tilsyn med 676 vannverk i perioden. Resultatene viste at 28 prosent av vannverkene hadde avvik på kravet om at vannverkseieren skal sikre at vannforsyningssystemets distribusjonssystem er i tilfredsstillende stand og driftes på en tilfredsstillende måte. 

Det ble registrert avvik hos 24 prosent av vannverkene på kravet om å utarbeide en oppdatert plan for hvordan distribusjonssystemet skal vedlikeholdes og fornyes, og å følge denne planen. Videre fant vi avvik hos 26 prosent av vannverkene på kravet om farekartlegging- og håndtering for distribusjonssystemet. De registrerte avvikene forteller oss at 72 prosent av vannverkseierne sikrer at distribusjonssystemet er i orden og driftes godt, og at cirka 1/4 mangler en plan for vedlikehold og fornying.

Figur 9: Figuren viser avvik i vannledningsnettet etter tilsynskampanjer i 2020, 2021 og 2022. Det ble registrert avvik hos 24 prosent av vannverkene på kravet om å utarbeide en oppdatert plan for hvordan distribusjonssystemet skal vedlikeholdes og fornyes, og å følge denne planen. Videre fant vi avvik hos 26 prosent av vannverkene på kravet om farekartlegging- og håndtering for distribusjonssystemet.
Figur 9. Andel avvik pr. regelverkskrav på drikkevannsforskriftens §6 og 15. Kilde: Mattilsynet

Godt planarbeid skal sikre tilstrekkelig og trygt drikkevann

I 2022 har vi prioritert å bidra til det kommunale planarbeidet etter plan- og bygningsloven og vi har bidratt i fylkeskommunenes utarbeidelse av regionale vannforvaltningsplaner. Vi opplever generelt en større bevissthet i kommunene om behovet for å beskytte drikkevann både på kort og lang sikt, og i å involvere Mattilsynet i planprosessen.  I 2022 mottok vi 2734 plansaker, vi skrev uttalelser til 1338 og fremmet innsigelser til 32 planer. Dette er en markant økning fra 2021, noe som primært skyldes en bedring i interne rutiner, fagkompetanse og samordning mellom regionene. Ingen av våre innsigelser i 2022 er avvist av statsforvalterne.

Vi lager nye nasjonale mål for vann og helse

UNECEs Protocol on Water and Health (unece.org), protokoll om vann og helse (unece.org) er en internasjonal FN-avtale som har til hensikt å oppnå tilstrekkelig forsyning av rent drikkevann og tilfredsstillende sanitærforhold for alle. Alle land som deltar, setter mål tilpasset nasjonale og lokale forhold innenfor flere områder.

Regjeringen har vedtatt at nasjonale mål for vann og helse skal revideres med sikte på fastsettelse våren 2023 og at det parallelt utarbeides en tverrsektoriell gjennomføringsplan. Mattilsynet leder en direktoratgruppe med representanter fra Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet for å gjennomføre dette arbeidet.

* Data på drikkevann samles alltid inn for foregående år.