Radioaktivitet i mat – resultater fra Mattilsynets overvåkning 2019
Denne rapporten sammenstiller resultatene fra overvåkningsprogrammet for mat og vannprøver tatt i 2019.
Mattilsynets nåværende overvåkings- og kartleggingsprogram (OK-program) for radioaktivt cesium i næringsmidler startet 2016.
- Hva ble undersøkt?
Totalt 751 prøver ble undersøkt for forurensing fra Tsjernobylulykken i 1986. 630 prøver av sauekjøtt og reinsdyrkjøtt, og 120 prøver av andre produkter som spiseklare melkeprodukter, fisk, bær og honning ble undersøkt.
- Tidsrom
- 2019
- Hva lette vi etter?
Rester av radioaktivt cesium (Cs-137)
- Hva fant vi?
Resultatene fra Mattilsynets overvåkningsprogram viser at nivåene av cesium-137 i kjøtt og lokalmat jevnt over er lave. Dette selv om det ble lagt vekt på å ta ut prøver fra belastede områder, hvor vi kan forvente høyere radioaktivitetsnivå.
Enkelt av prøvene viste nivåer over gjeldende grenseverdier.
Helserisiko ved å spise mat med de målte nivåene er svært lav.
- Hvem utførte oppdraget?
Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet, Analysesenteret i Trondheim kommune, Valdreslab AS.
- Fil
- Rapport_ Radioaktivitet i mat resultater fra Mattilsynets overvåking 2019 (PDF)