pakkes på salgsstedet på anmodning fra kjøperes: for eksempel fisk i fiskedisken, kjøtt i ferskvaredisken, brød eller kaker hos bakeren.
er ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg samme dag. For eksempel smørbrød i en pakning som ligger i en disk som er betjent.
Informasjonen skal være skriftlig, og kan gis på skilt, oppslag eller lignende.
Næringsmiddelopplysninger, også de som gis frivillig, skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå. Merkingen skal ikke være villedende.
Allergenmerking
Det er krav om å opplyse forbrukerne om hva maten inneholder av ingredienser som kan gi allergi eller intoleranse.
Det er 14 bestemte allergener det skal informeres om, og listen finner du i vedlegg II til matinformasjonsforordningen. Informasjonen om allergener skal være skriftlig tilgjengelig direkte til forbruker.
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Vedlegg II Stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser
► M2
1.
Kornslag som inneholder gluten, dvs. hvete (f.eks. spelt og khorasanhvete), rug, bygg, havre eller hybridiserte stammer av disse, og produkter framstilt av slike kornslag, unntatt: ◄ M2
a.
glukosesiruper framstilt av hvete, herunder dekstrose,1
b.
maltdekstriner framstilt av hvete,1
c.
glukosesiruper framstilt av bygg,
d.
kornslag som brukes til framstilling av alkoholholdige destillater, herunder landbruksetanol.
2.
Skalldyr og produkter framstilt av skalldyr.
3.
Egg og produkter framstilt av egg.
4.
Fisk og produkter framstilt av fisk, unntatt
a.
fiskegelatin som brukes som bærestoff for vitamin- eller karotenoidpreparater,
b.
fiskegelatin eller fiskelim som brukes som klaringsmiddel i øl og vin.
5.
Peanøtter og produkter framstilt av peanøtter.
6.
Soyabønner og produkter framstilt av soyabønner, unntatt
a.
raffinert soyaolje og -fett,1
b.
naturlige blandede tokoferoler (E306), naturlig D-alfa-tokoferol, naturlig D-alfa-tokoferolacetat og naturlig D-alfa-tokoferylsyresuksinat fra soyabønner,
c.
fytosteroler og fytosterolestere framstilt av vegetabilske oljer fra soyabønner,
d.
fytostanolestere framstilt av vegetabilske steroler fra soyabønner.
7.
Melk og produkter framstilt av melk (herunder laktose), unntatt
a.
myse som brukes til framstilling av alkoholholdige destillater, herunder landbruksetanol,
b.
laktitol.
8.
Nøtter, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnøtter (Corylus avellana), valnøtter (Juglans regia), kasjunøtter (Anacardium occidentale), pekannøtter (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), paranøtter (Bertholletia excelsa), pistasienøtter (Pistacia vera) og macadamianøtter (Macadamia ternifolia), og produkter framstilt av slike nøtter, unntatt nøtter som brukes til framstilling av alkoholholdige destillater, herunder landbruksetanol.
9.
Selleri og produkter framstilt av selleri.
10.
Sennep og produkter framstilt av sennep.
11.
Sesamfrø og produkter framstilt av sesamfrø.
12.
Svoveldioksid og sulfitter i konsentrasjoner på mer enn 10 mg/kg eller 10 mg/liter som totalt SO2, som skal beregnes for produkter slik de frambys for konsum eller slik de rekonstitueres i samsvar med produsentens anvisninger.