Alfalfaspirer er smittekilde i utbrudd av Salmonella
I november 2024 ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.

Spirene er allerede trukket fra markedet, og Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet fortsetter å følge opp utbruddet.
Vi har ingen grunn til å mistenke alfalfaspirer som er i salg i butikker i dag.
Spirene er trukket fra markedet
Flere funn av salmonellabakterier, sammen med kartleggingen som er gjort hjemme hos pasientene, i butikker, grossistledd og hos produsent, har styrket mistanken om at folk kan ha fått salmonellasmitte fra de økologiske alfalfaspirene som ble produsert av et forurenset frøparti. Spireprodusenten har satt i verk flere tiltak.
Utsatte grupper bør ikke spise spirer
Spireprosessen gir gode vekstvilkår for bakterier. Salmonella dør ved varmebehandling, men spirer spises oftest rå. Sårbare grupper som barn, gravide og immunsupprimerte har i tillegg større risiko for sykdom, og bør unngå å spise spirer.
Meld fra til Mattilsynet
Vi ber alle som tror de har blitt syke av mat om å varsle oss via nettsidene våre. Symptomer på salmonellasmitte er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Generelt sett, dersom du mistenker at du har blitt syk av mat er det fint om du tar vare på rester og emballasjen slik at vi kan vurdere om vi skal undersøke den for tilstedeværelse av sykdomsfremkallende bakterier.
Vi oppfordrer også forbrukere til å holde seg informert om tilbaketrekking av matvarer på vår oversikt over slike meldinger.