Her søker du om helsesertifikat for fisk og sjømat til Storbritannia

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Krav til eksportører og produsenter før eksport av mat og drikke til Storbritannia
  2. Søk i Mattilsynets eksportløsning
  3. Disse sertifikatene kan du søke om i eksportløsningen
  4. Noen sertifikater har forhåndsmelding
  5. Sertifikat ved transitt gjennom Storbritannia
  6. Dette koster sertifikatet
  7. Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Krav til eksportører og produsenter før eksport av mat og drikke til Storbritannia

Du finner mer informasjon om kravene som norsk regelverk og Storbritannia stiller til eksportører og produsenter, samt eksportdokumenter for andre produktkategorier, her:

Eksport fra Norge til Storbritannia


Søk i Mattilsynets eksportløsning

For sjømat, kjøttprodukter, meieriprodukter, produkter av egg, animaliebiprodukter og produkter av animalsk opprinnelse utstedes helsesertifikatene til Storbritannia i Mattilsynets eksportløsning.

Logg inn på Eksportløsningen og følg veiledningen der:

Eksportløsningen

Hva skjer når jeg har sendt inn søknaden? 

I eksportløsningen vil de fleste søknadene bli behandlet automatisk. I noen tilfeller er likevel manuell vurdering nødvendig. Manuell behandling gjøres fortløpende av Mattilsynets saksbehandlere, innenfor kontortid på det valgte kontorstedet. 

Når søknaden er godkjent, kan eksportpartiet sendes ut av landet, og sertifikatet kan lastes ned og sendes til importør i UK. 


Disse sertifikatene kan du søke om i eksportløsningen

For sjømatprodukter har Storbritannia krav om helsesertifikater for akvakulturprodukter og for villfisk assosiert med histaminer. Følgende helsesertifikater kan utstedes for eksport av sjømat til Storbritannia:

Kapteinserklæring

Ved direktelanding av frosne fiskevarer i Storbritannia må følgende erklæring fylles ut av fartøyets kaptein. Veiledning til utfylling ligger sammen med erklæringen.

Certificate to be signed by the captain accompanying frozen fishery products when entering Great Britain for placing on the market directly from a freezer, reefer or factory vessel (CCFP) (PDF)


Noen sertifikater har forhåndsmelding

De fleste helsesertifikatene til Storbritannia har krav som må vurderes av avdelingskontoret som fører tilsyn med produsenten før du kan søke om helsesertifikat. Du må derfor i de fleste tilfeller sende inn en forhåndsmelding til Mattilsynet.

Alle sertifikater til Storbritannia har forhåndsmelding, unntatt disse:

Mer informasjon om forhåndsmelding

Skjemaet til forhåndsmelding av levende muslinger (til sertifikat 1.1.326 Storbritannia, helsesertifikat, levende muslinger mv., GBHC400, engelsk)

Skjemaet til forhåndsmelding (til andre sertifikater enn skjell)


Sertifikat ved transitt gjennom Storbritannia

Du finner til enhver tid oppdatert informasjon om transitt gjennom Storbritannia på de britiske nettsidene: Transiting animals and animal products through Great Britain (gov.uk)

Ingen behov for transittsertifikat

Ved transitt av sjømat fra Norge gjennom Storbritannia, er det ikke krav om sertifikat for innførsel til Storbritannia for følgende helsesertifikater:

  • 1.1.324 Storbritannia, helsesertifikat, fiskerivarer, GBHC401, engelsk
  • 1.1.326 Storbritannia, helsesertifikat, levende muslinger mv., GBHC400, engelsk

Behov for transittsertifikat

I noen få tilfeller vil det være krav om følgende transittsertifikat:

12.1.386 Storbritannia, helsesertifikat, transitt av fisk, GBHC672, engelsk

Transittsertifikatet er aktuelt for varer med HS-kodene ramset opp nedenfor:

  • 0301
  • 0302
  • 030270
  • 0303
  • 0306
  • 0307

Transittsertifikatet kreves bare dersom produktet faller i en kategori som utløser attestasjon for dyrehelsekrav i ett av disse britiske modellsertifikatene:

Attestasjon for dyrehelsekrav i GBHC401 utløses bare for sjømat fra akvakultur, og bare dersom ingen av unntakene i punktene om attestasjon for dyrehelsekrav i a) til e) gjengitt nedenfor er oppfylt.

I praksis betyr dette at det ikke kreves transittsertifikat for

  • Villfanget fisk
  • Oppdrettsfisk som er sløyd eller pakket i forbrukerpakninger i samsvar med EU regulering No 853/2004, som spesifisert i punktene b) og c) nedenfor,
  • Levende krepsdyr dersom de oppfyller noen av kravene i a), c), d) og e) nedenfor.

Unntak fra krav om dyrehelseattestasjon i GBHC401

“The Animal Health attestations of this certificate do not apply to:

(a) non-viable crustaceans, meaning crustaceans that cannot survive as living animals if returned to the environment from which they were obtained,

(b) fish which are slaughtered and eviscerated before dispatch,

(c) aquaculture animals and products thereof, which are placed on the market for human consumption without further processing, provided that they are packed in retail-sale packages which comply with the provisions for such packages in Regulation (EC) No 853/2004,

(d) crustaceans destined for processing establishments authorised in accordance with the Aquatic Animal Health (England and Wales) Regulations 2009 or the Aquatic Animal Health (Scotland) Regulation 2009, or for dispatch centres, purification centres or similar businesses which are equipped with an effluent treatment system that inactivates the pathogens in question, or where the effluent undergoes other types of treatment reducing the risk of transmitting diseases to the natural waters to an acceptable level, and

(e) crustaceans which are intended for further processing before human consumption without temporary storage at the place of processing and packed and labelled for that purpose in accordance with Regulation (EC) No 853/2004. “

Unntak fra krav om dyrehelseattestasjon i GBHC400

“The Animal Health attestations of this certificate do not apply to:

(a) non-viable molluscs, which means molluscs no longer able to survive as living animals if returned to the environment from which they were obtained,

(b) live bivalve molluscs placed on the market for human consumption without further processing, provided that they are packed in retail-sale packages which comply with the provisions for such packages in Regulation (EC) No 853/2004,

(c) live bivalve molluscs destined for processing establishments authorised in accordance with the Aquatic Animal Health (England and Wales) Regulations 2009 or the Aquatic Animal Health (Scotland) Regulation 2009, or for dispatch centres, purification centres or similar businesses which are equipped with an effluent treatment system inactivating the pathogens in question, or where the effluent is subject to other types of treatment reducing the risk of transmitting diseases to the natural waters to an acceptable level,

(d) live bivalve molluscs which are intended for further processing before human consumption without temporary storage at the place of processing and packed and labelled for that purpose in accordance with Regulation (EC) No 853/2004.”


Dette koster sertifikatet

Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter i 2025.

EksportdokumenterInnenfor åpningstiden Utenfor åpningstiden 
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring)kr 385,-kr 770,-
Erklæring, fiskkr 385,- 
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukterkr 515,- 
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskuddkr 900,- 
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater)kr 900,- 
Plantesunnhetssertifikater (for eksport og reeksport)kr 515,- 

Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.

Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen

Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.

Regelverk


Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater

Du kan få utstedt alle typer helsesertifikater i åpningstiden på hverdagen. For sjømat gjelder det utvidede åpningstider mot dobbelt gebyr.

Åpningstider hverdager og høytider

Mattilsynets sertifikatkontorer utsteder helsesertifikater i åpningstiden på hverdager.

Ukedag15. sep til 14. mai15. mai til 14. sep
Mandag til fredagKl. 08.00 til 15.45Kl. 08.00 til 15.00

For helsesertifikater for sjømat har vi utvidet åpningstid på Kløfta-kontoret. Se mer informasjon under avdeling Romerike.

Åpningstider påske

Mandag til tirsdagOnsdag før skjærtorsdagHelligdagene i påsken
Vanlige åpningstiderKl. 08.00 til 12.00
Kløfta har åpent fra kl. 08.00 til kl. 20.00 (bare sjømatsertifikater fra 12.00 til 20.00)
Stengt

Avdeling Romerike (Kløfta-kontoret) har utvidet åpningstid for sjømat

På Kløfta er det utvidet åpningstid frem til kl. 20.00, men etter vanlig åpningstid behandler vi bare søknader om helsesertifikat for sjømat. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater under utvidet åpningstid.

For at vi skal kunne utstede helsesertifikat for sjømat før vi stenger kl. 20.00, må vi ha mottatt søknaden om helsesertifikat senest kl. 19.00.

Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før kontoret på Kløfta kan behandle sertifikatsøknaden.

Andre sertifikatkontorer

Helsesertifikater behandles og utstedes i åpningstiden på hverdager. Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før sertifikatkontoret kan behandle sertifikatsøknaden.

Sertifikatsøknader som sendes til Mattilsynet før kl. 12.00, blir behandlet samme dag. Vi vil varsle deg om eventuelle forsinkelser umiddelbart. Hvis sertifikatet har forhåndsmelding, må denne være godkjent før vi kan utstede sertifikatet.

Hvis du sender sertifikatsøknaden på slutten av en arbeidsdag, kan det hende vi ikke får tid til å utstede sertifikatet før neste dag. I slike tilfeller bør du kontakte sertifikatkontoret for å avtale siste mulighet for innsending den aktuelle dagen.

Du kan be om å få sjømatsertifikater utenom åpningstid etter avtale

Du kan kontakte andre sertifikatkontorer enn Kløfta og be om å få utstedt sertifikater for sjømat utenom åpningstid på virkedager. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater utenom åpningstid.

Kontorene kan tilby denne tjenesten mandag til fredag fra kl. 07.00–20.00. Du må avtale direkte med det aktuelle kontoret, og du må sende henvendelsen til kontoret innen kl. 12.00 dagen før.

Kontorsteder i Mattilsynet som utsteder sertifikater for sjømat