Eksport av fisk og sjømat til Chile
Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fisk og sjømat til Chile
Innhold på denne siden
Generelle krav til produsenter
Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til produsentene, her:
Generelle krav til eksportører
Du finner informasjon om kravene som norsk regelverk og landene du eksporterer til stiller til eksportørene, her:
Sertifikater i skjematjenesten
Hvis du skal søke om helsesertifikat for eksport av sjømat til Chile, må du logge inn og fylle ut en søknad i Mattilsynets skjematjeneste.
Logg inn i tjenesten ved å klikke på denne lenken:
Oppdrettsfisk
Helsesertifikat
Villfanget fisk til humant konsum
Helsesertifikat
Erklæring
Erklæringen legges ved sertifikatsøknaden i skjematjenesten.
Villfanget fisk til ikke-humant konsum
Forhåndsmelding
Helsesertifikatene har krav om forhåndsmelding. Forhåndsmeldingen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes.
Les veiledning om forhåndsmelding her:
Slik søker du om helsesertifikat med forhåndsmelding
Egenerklæring
Utfylt egenerklæring må sendes inn sammen med forhåndsmeldingen. Du finner egenerklæringen som utfyllbar PDF-fil i lenken over.
Helsesertifikater
- 5.1.32 Helsesertifikat fiskeolje til dyrefor, engelsk
- 5.1.90 Helsesertifikat, fiskemel til dyrefôr, engelsk
Erklæring for både humant og ikke-humant konsum
Chilenske myndigheter krever at fiskevarer produsert av villfanget fisk både til humant konsum og ikke-humant konsum, følges av erklæringen:
Erklæringen skal fylles ut av eksportør og bekrefter at sluttproduktet er produsert av godkjent virksomhet med råvarer fra lovlige fiskerier.
Mattilsynet utsteder erklæringen basert på egenerklæring som fylles ut i Mattilsynets skjematjeneste ved søknad om sertifikat samt annen nødvendig dokumentasjon fra eksportør. Eksportør har ansvar for å legge frem korrekt dokumentasjon.
"Certificate of legal origin" må ikke forveksles med "Certificate of origin" fra tollvesenet, som bekrefter varens tollmessige opprinnelse.
Fiskeolje til humant konsum
Helsesertifikat
Erklæring
Erklæringen legges ved sertifikatsøknaden i skjematjenesten dersom oljen består helt eller delvis av villfanget fisk.
Fiskemel og fiskeprotein til humant konsum
Helsesertifikat
Erklæring
Erklæringen legges ved sertifikatsøknaden i skjematjenesten dersom oljen består helt eller delvis av villfanget fisk.
Dette koster sertifikatet
Dette koster det å få utstedt helsesertifikater og andre eksportdokumenter i 2025.
Eksportdokumenter | Innenfor åpningstiden | Utenfor åpningstiden |
---|---|---|
Helsesertifikat, fisk (inkludert erklæring) | kr 385,- | kr 770,- |
Erklæring, fisk | kr 385,- | |
Helsesertifikat, fiskeavfall eller animalske biprodukter | kr 515,- | |
Helsesertifikat, næringsmidler og kosttilskudd | kr 900,- | |
Erstatningssertifikat og bekreftet kopi (duplikater) | kr 900,- | |
Plantesunnhetssertifikater (for eksport og reeksport) | kr 515,- |
Alle eksportdokumentene ovenfor utstedes bare innenfor åpningstiden, utenom helsesertifikat for fisk.
Tilleggsgebyr ved reise ved utstedelse av attester og sertifikater, ekskludert reise ved stikkprøvekontroll: kr 900,-
Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen
Vi krever inn gebyret idet vi starter saksbehandlingen av søknaden din. Dette vises for deg med at muligheten til å velge "Trekk tilbake" forsvinner. Du kan bruke "Trekk tilbake" så lenge valget er aktivt og Mattilsynet ikke har begynt på oppgaven.
Regelverk
Forskrift om betaling av gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet
Kilde: Lovdata.no
Åpningstider for utstedelse av helsesertifikater
Du kan få utstedt alle typer helsesertifikater i åpningstiden på hverdagen. For sjømat gjelder det utvidede åpningstider mot dobbelt gebyr.
Åpningstider hverdager og høytider
Mattilsynets sertifikatkontorer utsteder helsesertifikater i åpningstiden på hverdager.
Ukedag | 15.sep - 14.mai | 15.mai - 14.sep |
---|---|---|
Mandag til fredag | Kl. 08.00 til 15.45 | Kl. 08.00 til 15.00 |
For helsesertifikater for sjømat har vi utvidet åpningstid på Kløfta-kontoret. Se mer informasjon under avdeling Romerike.
Åpningstider påske
Mandag til tirsdag | Onsdag før skjærtorsdag | Helligdagene i påsken |
---|---|---|
Vanlige åpningstider | Kløfta har åpent fra kl. 08.00 til kl. 20.00 (bare sjømatsertifikater fra 12.00 til 20.00) | Kl. 08.00 til 12.00Stengt |
Avdeling Romerike (Kløfta-kontoret) har utvidet åpningstid for sjømat
På Kløfta er det utvidet åpningstid frem til kl. 20.00, men etter vanlig åpningstid behandler vi bare søknader om helsesertifikat for sjømat. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater under utvidet åpningstid.
For at vi skal kunne utstede helsesertifikat for sjømat før vi stenger kl. 20.00, må vi ha mottatt søknaden om helsesertifikat senest kl. 19.00.
Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før kontoret på Kløfta kan behandle sertifikatsøknaden.
Andre sertifikatkontorer
Helsesertifikater behandles og utstedes i åpningstiden på hverdager. Hvis helsesertifikatet har krav om forhåndsmelding, må denne være godkjent av det lokale tilsynskontoret før sertifikatkontoret kan behandle sertifikatsøknaden.
Sertifikatsøknader som sendes til Mattilsynet før kl. 12.00, blir behandlet samme dag. Vi vil varsle deg om eventuelle forsinkelser umiddelbart. Hvis sertifikatet har forhåndsmelding, må denne være godkjent før vi kan utstede sertifikatet.
Hvis du sender sertifikatsøknaden på slutten av en arbeidsdag, kan det hende vi ikke får tid til å utstede sertifikatet før neste dag. I slike tilfeller bør du kontakte sertifikatkontoret for å avtale siste mulighet for innsending den aktuelle dagen.
Du kan be om å få sjømatsertifikater utenom åpningstid etter avtale
Du kan kontakte andre sertifikatkontorer enn Kløfta og be om å få utstedt sertifikater for sjømat utenom åpningstid på virkedager. Det er dobbelt gebyr for å få sertifikater utenom åpningstid.
Kontorene kan tilby denne tjenesten mandag til fredag fra kl. 07.00–20.00. Du må avtale direkte med det aktuelle kontoret, og du må sende henvendelsen til kontoret innen kl. 12.00 dagen før.
Kontorsteder i Mattilsynet som utsteder sertifikater for sjømat