12. Ofte stilte spørsmål

12.1 12.1 Hva er en karanteneskadegjører?

Denne betegnelsen er ikke brukt i dagens regelverk, men ifølge den internasjonale plantevernorganisasjonen IPPC er dette “planteskadegjørere som er av potensiell økonomisk betydning for området som er truet av den, og som ikke ennå har kommet dit, eller som har kommet dit, men som ikke har stor utbredelse og blir kontrollert offentlig".

Det kan også forklares med at det er en planteskadegjører som er en betydelig trussel mot landbruket, skogbruket, hagebruket eller naturmiljøet i et bestemt land eller område. Dette kan være en type insekt, sopp, bakterie, virus eller annen organisme som ikke finnes naturlig i området og kan forårsake store økonomiske, miljømessige eller sosiale skader hvis den etablerer seg.

Karanteneskadegjørere er gjenstand for strenge import- og eksportrestriksjoner for å hindre spredning. De overvåkes og kontrolleres av myndighetene for å beskytte landbruket og miljøet.

Regelverk

12.2 12.2 Hva gjør jeg hvis jeg finner en skadegjører? 

Ved mistanke om funn av en regulert skadegjører skal du straks varsle Mattilsynet.

Du skal fryse situasjonen slik at smitte ikke kan spres, og ikke flytte på plantene eller varene. Det er ikke tillatt å omsette varer med mistanke om karanteneskadegjørere, Det er straffbart å flytte eller omsette varer med mistanke om funn av en alvorlig skadegjører.

Veileder for import av planter (PDF)

Regelverk

12.3 12.3 Kan jeg som privatperson importere planter?

Du kan importere planter som privatperson, men regelverket for import av planter gjelder for privat import på lik linje som for kommersiell import.