Mattilsynet og Fiskeridirektoratet følger algesituasjonen i PO9 og PO10 tett
Fiskeridirektoratet og Mattilsynet følger situasjonen og samarbeider tett med Havforskningsinstituttet og oppdrettere i forbindelse med algeoppblomstring i PO9 og PO10. Det er viktig at oppdretterne har beredskap og raskt tar kontakt dersom det skal flyttes fisk.
De første tilfellene av algeoppblomstring som har medført stor dødelighet, ble innrapportert fra Øksfjorden i slutten av april. Deretter har det blitt registrert alger i Raftsundet og Kanstadfjorden. Alle disse lokalitetene ligger i produksjonsområde 9.
De siste selskapene som nå er blitt berørte viser at algene har hatt oppblomstring nordover til produksjonsområde 10 og Astafjorden.
Algene Phaeocystis og Chrysochromulina skiller ut et stoff som i kontakt med gjellene hos fisken fører til skader som kan resultere i at fisken ikke får tilstrekkelig med oksygen og til slutt dør.
Fiskeridirektoratet og Mattilsynet er i kontakt med oppdrettere i de berørte områdene.
Det er viktig at aktørene i området høyner beredskapen og er ekstra oppmerksomme på forhold som redusert sikt i sjøen, endret adferd hos fisken, økt dødelighet og liknende. Alle selskaper må bruke sine beredskapsplaner og iverksette tiltak for å forebygge og håndtere eventuelle situasjoner som oppstår.
Vi opplever at flere av aktørene som nå er berørt bruker sine erfaringer fra håndteringen av algeoppblomstringen i 2019. De har vært raskt ute med å iverksette tiltak og håndterer den krevende situasjonen godt, sier Geir Arne Ystmark, avdelingssjef for avdeling nord i tilsynsdivisjon akvakultur.
Algesituasjonen kan følges på Havforskningsinstituttets nettside (hi.no) som oppdateres fortløpende.
Når skal du kontakte Fiskeridirektoratet?
Ved mistanke eller påvisning av økt dødelighet som følge av algene, for i sikre god koordinering mellom sektormyndigheter og næring.
Send e-post til: fmc@fiskeridir.no
Når skal du kontakte Mattilsynet?
Ved mistanke eller påvisning av økt dødelighet som følge av algene, for i sikre god koordinering mellom sektormyndigheter og næring.
Varsle oss på Altinn via skjemaet Varsel om velferdshendelse og listeført sykdom på oppdrettsfisk (info.altinn.no).
Når kontakter du Havforskningsinstituttet?
Ved spørsmål om algen, utbredelse og havstrømmer.