Regulatorisk sandkasse på fiskehelse og fiskevelferd
Regulatorisk sandkasse er en prøveordning som foreløpig er begrenset til prosjekter i Mattilsynets region Sør og Vest. Det er et kontrollert testmiljø for virksomheter som vil eksperimentere med nye produkter, teknologier og tjenester innen akvakulturnæringen under oppfølging fra Mattilsynet. Regulatorisk sandkasse er forankret i Meld.St.30
Innhold på denne siden
Hensikten med regulatorisk sandkasse
Det er store problemer knyttet til fiskehelse og -velferd i dagens oppdrettsnæring.
Samtidig har næringen ambisjoner om betydelig vekst, og innovasjonstakten er høy. Dersom oppdrettsnæringen skal vokse, må det utvikles ny teknologi som sikrer at veksten skjer på en måte som gir fisken bedre levevilkår.
Sandkassen har fire mål:
- Fisken skal få det bedre, bli friskere og være trygg å spise.
- Næringen skal få økt forståelse for de regulatoriske kravene som stilles til oppdrettsnæringen.
- Mattilsynet skal få bedre kompetanse på de nye teknologiske løsningene i oppdrettsnæringen.
- Mattilsynet vil utvikle regelverket og forvaltningspraksisen slik at vi legger til rette for bruk av både ny teknologi og nye produksjonsmetoder som kommer fisken til gode.
Dette skjer i et sandkasseprosjekt
Virksomheter som tas inn i sandkassen vil få et team knyttet til seg som skal veilede og jobbe tett opp mot virksomheten.
Teamet vil hjelpe virksomhetene å få avklaring på hvilke tillatelser som kreves fra Mattilsynet, hvilke rammer som ligger fast i regelverket, og hvilket handlingsrom som finnes innenfor disse rammene.
- Søker må selv ha all nødvendig kompetanse og alle ressurser som trengs for å gjennomføre prosjektet (dyrevelferd/biologisk/teknisk osv) og er selv ansvarlig for å sikre framdrift.
- Alle prosjekter i sandkassen skal ha en dedikert person som skal være ansvarlig for fiskevelferden gjennom hele prosjektet.
- Søker skal lage en prosjektplan for sandkassen. Den vil bli offentliggjort på mattilsynet.no, slik at læring kan komme hele næringen til gode.
- Etter at sandkasseprosjektet er ferdig skal søker lage en sluttrapport som skal godkjennes av Mattilsynet.
Prosjektplan og sluttrapport vil bli offentliggjort på mattilsynet.no, slik at læring kan komme hele næringen til gode. Offentliggjøring følger ordinære forvaltningsprinsipper. Opplysninger som må unntas fra offentlighet vil bli skjermet, både i søknader, prosjektplaner og sluttrapport.
Slik søker du om å delta i sandkassen
Informasjon om kriterier og steg for å delta.
Den/de som søker må kunne svare "ja" på følgende 5 spørsmål:
- Prosjektet tar hensyn til fiskens velferd og biologi fra første stund.
- Prosjektet er knyttet til Mattilsynets forvaltningsområde, og skal gjennomføres i Mattilsynets region Sør og Vest (Agder, Rogaland og Vestland fylke).
- Prosjektet vil gi fordeler for fiskehelsen/velferden/akvakulturnæringen/mattryggheten og/eller bidra til økt bærekraft.
- Teknologien/tjenesten/produktet vil bety teknologisk innovasjon eller noe genuint nytt.
- Prosjektet er tidsavgrenset og klart til å starte.
Slik søker du:
- Fyll ut dette søknadsskjemaet (PDF)
- Skjemaet sendes i redigerbart pdf-format til sandkasse@mattilsynet.no
- Søknadsfrist: Vil bli kunngjort når vi åpner for nye søknader
Vurdering av søknadene
Mattilsynet vurderer alle fullstendige søknader. Søker vil få beskjed om prosjektet tas inn i sandkassen kort tid etter søknadsfristens utløp.
Vi vil plukke ut de søknadene som vi mener passer best til konseptet. Vi må ha kapasitet og kompetanse til å håndtere prosjektene på en god måte. Prosjektene skal gi læringsutbytte for flere næringsaktører, men utvelgelsen er ikke en vurdering av hvor gode prosjektene er.
Prosjektet må følge gjeldende lover og regler. Enkelte lover og regler, som f.eks dyrevelferdsloven og offentleglova, har ikke mulighet for dispensasjon. Også internasjonale avtaler som EØS-avtalen ligger fast. Det kan imidlertid ligge et handlingsrom i fortolkningen av dette regelverket. I andre deler av regelverket kan vi være mer fleksible og vurdere ulike løsninger.
Det er ikke mulig å klage på avgjørelser om hvem som blir inkludert i sandkassen.
Pågående sandkasse-prosjekter
Mattilsynet har i den første runden tatt opp to prosjekter i sandkassen. Det ene handler kort fortalt om bruk av semilukket teknologi, det andre om bruk av nedsenkbare merder.
Grunnen til at vi har plukket ut disse to prosjektene er at de benytter seg av teknologi som er moden for uttesting i stor skala. I tillegg er det teknologi som har potensiale til å bidra til et vesentlig løft for fiskehelsen og -velferden. Disse prosjektene mener vi vil ha verdi for resten av havbruksnæringen også.
Les prosjektplanene her:
Prosjektplan for Mattilsynets regulatoriske sandkasse - prosjekt "Dypdrift" (PDF)
Flytting av levende fisk i sjø – prosjektplan (PDF)
Information in english
About: Regulatory sandbox for fish health and fish welfare (PDF)
Application form (PDF)