8. Helse og sykdom
Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos minigriser på.
Grisen er et klauvdyr og klauvene vokser hele livet. Det er derfor svært viktig at de kortes ned med jevne mellomrom. Det samme gjelder for hjørnetennene hos råner. Lær deg hvordan du skal stelle klauver og tenner på riktig måte, eller få hjelp av noen som kan det. Tren grisen din til å la deg kontrollere klauvene og tennene fra den er liten.
Vår og høst røyter grisen, det vil si at en del av busten faller av og erstattes med ny. Grisen er i utgangspunktet et renslig dyr og bør bare bades hvis den har blitt skitten.
Vær oppmerksom på at griser lett blir overopphetet, og at de derfor trenger avkjøling i form av skygge eller vann når det er varmt. Hvis minigrisen er mye utendørs på sommeren trenger den tilgang på skygge og eventuelt også smøring med solkrem, ellers kan den bli solbrent.
Du bør ta med minigrisen til veterinær med jevne mellomrom for helsekontroll og nødvendige vaksiner. Gjør deg derfor kjent med hvor du finner din nærmeste veterinær med kunnskap om minigris. Minigrisen bør vaksineres mot bakteriesykdommen rød- sjuke to ganger i året. I tillegg bør purker som brukes i avl, vaksineres mot parvovirus før bedekning. Andre vaksiner kan også være nødvendige, snakk med din veterinær.
Griser kan være utsatt for endoparasitter (innvollsorm), spesielt hvis de har mye kontakt med andre husdyr. Det anbefales å ta en avføringsprøve av grisen når den er 2-3 måneder og få den undersøkt for para- sitter, slik at minigrisen kan behandles ved behov. Griser som har liten kontakt med andre griser eller andre husdyr, vil ikke ha behov for regelmessig parasittbehandling.
Vær også oppmerksom på at griser kan få skabb. Dette skyldes en skabbmidd som vanligvis forårsaker intens kløe hos grisen. Det vil etter hvert kunne bli håravfall og skorper på huden, særlig på ørene. Skabb er enkelt å behandle. Hvis du mistenker skabb bør du oppsøke veterinær