Vold og straff i hundetrening

Det er forbudt å utøve vold mot dyr. Dette slås fast i dyrevelferdsloven §14.

Faglig oppdatert

Å bite, sparke eller slå hunden, strupe hunden (klemme sammen luftrøret) og å løfte hunden etter hodet, beinet, halen, ørene, skinnet, pelsen eller halsbåndet blir av Mattilsynet vurdert som vold. Andre handlinger som medfører smerte eller fare for skade på hunden, kan også etter omstendighetene vurderes som vold, for eksempel harde rykk i halsbåndet, å klype eller dra hunden i nakkeskinnet eller ørene, tråkke hunden på potene med mer.

Hunden skal ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger eller belastninger under trening

Tidligere var det en vanlig oppfatning at du fikk en lydig hund dersom du fikk demonstrert at du var sjefen over hunden. Det var også vanlig å straffe hunden hvis den ikke gjorde som forventet, for eksempel ved å klype den i nakkeskinnet eller påføre annet ubehag. Dette er ikke lenger anbefalt metode.

I dag skaffer de fleste seg teoretisk kunnskap om hvordan hunder best lærer nye ferdigheter før de går i gang med trening. Belønning brukes stadig mer, mens straff er på vei ut. Dette reduserer faren for at hunder utsettes for unødige påkjenninger og belastninger i forbindelse med trening.

Det finnes enkelte situasjoner der bruk av straff er hensiktsmessig og akseptabelt, for eksempel ved aversjonstrening mot sau, men dette fordrer at den som bruker metoden har høy kompetanse. Feil bruk av straff vil ofte resultere i at hunden utsettes for frykt og unødige påkjenninger. Å straffe en hund som ikke forstår hvorfor den blir straffet eller ikke forstår hva den skulle gjort for å unngå det, er eksempler på dette. Bruk av straff eller tvang bør derfor aldri forekomme under innlæring.

Andre ting som vurderes som i strid med §26 i dyrevelferdsloven er:

  • å bruke utstyr på en måte som påfører hunden frykt, skade, smerte eller andre belastninger, for eksempel feil eller uvettig bruk av pigghalsbånd eller strupehalsbånd. Fjernstyrte dressurhalsbånd og andre automatiske innretninger må bare brukes under direkte overvåking av kompetent person som aktivt trener hunden i avgrensede tidsperioder, og kun dersom dette ikke påfører hunden ubehag.
  • å forlate hunden med fjernstyrte dressurhalsbånd eller andre automatiske innretninger, for eksempel antibjeffehalsbånd som gir fra seg lyd, sitronsprut og så videre.

Regelverk

Dyrevelferdsloven

§ 14. Særskilte forbud

Det er forbudt å:
  1. a.
    utøve vold mot dyr,
  2. b.
    hensette dyr i hjelpeløs tilstand,
  3. c.
    ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle handlinger med dyr, og
  4. d.
    bruke levende dyr som fôr eller agn.

§ 26. Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser

Den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning, underholdning og konkurranser samt arrangør for slike aktiviteter, skal påse at dyr:
  1. a.
    er i stand til å gjennomføre aktiviteten uten å bli utmattet eller skadet,
  2. b.
    ikke utsettes for eller er påvirket av midler eller behandling som kan gjøre aktiviteten dyrevelferdsmessig uforsvarlig,
  3. c.
    ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger, og
  4. d.
    ikke trenes til eller brukes i kamper mot andre dyr eller mot mennesker.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om trening, fremvisning og konkurranser mv., herunder stille krav om særskilt tillatelse eller forby ulike former for slik aktivitet, forby bruk av visse dyrearter og forby visse former for midler og behandling.
Kongen kan gjøre unntak fra første ledd.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no