Til hovedinnhold

Måling av metangass fra sau_ AltPro

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Drøvtyggere er identifisert som den største enkeltkilden til antropogent metangassutslipp. Metan er i hovedsak et resultat av fermenteringen av fôret i vomma. Målinger av metangassutslipp avhenger av fôrgrunnlaget og det er derfor ikke mulig å overføre resultater direkte mellom land.
Målinger av metangass fra drøvtyggere gjøres enten i respirasjonskammer (vedlegg 2) eller ved bruk av SF6-metoden (vedlegg 1). Metangass fra sau målt i respirasjonskammer bestemmes ved å sammenligne metankonsentrasjonen i luften som kommer inn i kammeret med luften som forlater kammeret der sauen står, under en kjent luftstrøm. I SF6-metoden settes en grime med oppsamlingsbeholder på dyret. Slanger plassert over nesen på dyret fanger opp luften som pustes ut og trekkes inn i beholderen som er under vakuum.
Respirasjonskammer er en mer presis metode men legger begrensninger på dyrets naturlige adferd. Ved hjelp av SF6-metoden kan dyra beite fritt men denne metoden er mer usikker. Per i dag finnes det bare respirasjonskammer for drøvtyggere ved NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi, tidligere Bioforsk) Tjøtta i Nordland. Kamrene er bygget etter eksakt samme mål og standard som de godkjente respirasjonskamre ved University of Aberystwyth (AU) i Wales, UK. Forsøkene på Tjøtta skal foregå i tett samarbeid med forskere fra AU.
Det gjennomføres i dag forsøk ved bruk av SF6-metoden på storfe ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) på Ås. Det er så langt ikke gjennomført tilsvarende forsøk på sau. SF6 utstyret til sau er utviklet i Irland, videreutviklet og godkjent for forsøk i UK. NIBIO Tjøtta skal bruke tilsvarende utstyr ved sine forsøk i Norge.