Til hovedinnhold

Hvordan påvirker ulike smitteintensiteter av lakselus habitatbruk, vekst, overlevelse og varighet på sjøoppholdet til røye og ørret

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Vi vil utføre forsøk i Ringvasselva Tromsø kommune. Forsøkets formål er å kvantifisere hvordan lakselus påvirker adferd, vekst og overlevelse hos sjøørret og sjørøye, samt overvåke bestandene av anadrom laksefisk. Ringvasselva renner ut i et område med lave tettheter av lakselus og ansees derfor som ideelt for å studere naturlig adferd og kvantifisere effekter av lakselus på individ og bestandsnivå.

Totalt ønsker vi å merke inntil 500 utvandrende sjørøye, 500 utvandrende sjøørret, og 250 utvandrende laks med PIT-merker for å kunne registrere overlevelse og livshistorie strategier. PIT- merket (2,22x12 mm diameter x lengde, 0,1 g) er et passivt identifikasjonsmerke som kun sender ut et signal ved passering av en antenne. Ettersom PIT-merker ikke har batterier, og dermed ubegrenset levetid, vil vi kunne overvåke bestanden over en lengre periode. I tillegg vil vi installere et kamerasystem for å koble registreringer fra PIT-antenna med video, og dermed måle individuell vekst uten at fisken må gjenfanges. Lignende kamerasystemer benyttes i flere norske elver for å registrere størrelse på innkommende gytefisk, men vi har ikke kjennskap til at dette er gjort for å studere sesongvekst på individnivå.

Videre ønsker vi å infisere inntil 150 sjørøye og 150 sjøørret med lakselus. Smitteforsøkets hensikt er å skaffe detaljert kunnskap om effekter av lakselus på vill laksefisk. Disse vil infiseres med ulike doser av lakselus; kontrollgruppe, moderat infestasjon < 0.2 lus/g, og høy infestasjon > 0,3 lus/g. Etter infisering vil antall lus telles for hver fisk, noen som vil muliggjøre kvantifisering av dose-respons effekter. Fisk som inkluderes i smitteforsøket vil med både PIT og akustiske merker (Vemco V7, 7x22 mm diameter x lengde, 1,5 g i luft, 0,8 g i vann). Ved å merke den smittede fisken med akustiske merker vil vi få økt kunnskap om bestandenes marine økologi, samt ny informasjon om hvorvidt lakselus fører til endringer i marint habitatbruk og tap av marine beiteområder.

Vi forventer at forsøket vil ha stor nytteverdi for en bærekraftig forvaltning av sjøørret og sjørøye. Kunnskapen vi vil tilegne oss vil kun være mulig å oppnå ved slike in-situ eksperimenter. Minstemål for fisk som merkes med både PIT- og akustisk merke anslås til 14,5 cm totallengde, ca. 40 gram. Den totale vekten av merkene vil da være under 2 gram (< 5 % av fiskens vekt).

Vi har pr dags dato tillatelse til å merke de ovennevnte fiskene med PIT, samt inkluderes de i et smitteforsøk. Det vi ikke har tillatelse til er å merke de med akustiske merker og det er dette vi ønsker å få ved denne søknadsendringen. Smittedelen av dette forsøket vil fokusere utelukkende på førstegangsvandrende fisk og må ikke forveksles med forsøket «Effekter av lakselus på fysiologi, adferd, vekst og overlevelse hos vill kjønnsmoden sjørøye» (FOTS ID = 30102) som er under behandling. Tabeller som viser antall fisk er vedlagt.