Til hovedinnhold

Feminisering av torsk for produksjon av all male-bestander

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1. Formålet med forsøket er å undersøke muligheten for å lage enkjønnede bestander av oppdrettstorsk, med 100% hannfisk Oppdrett av torsk har økt kraftig de siste to-tre årene, fra noen få hundre tonn i 2018 til en forventet produksjon på 5 - 10 000 tonn i 2022. Produksjonen skje ved merdbasert oppdrett i sjø og det er ventet konflikter mht arealbruk i nærheten av gyteområder for vill kysttorsk. Tidligere forsøk har vist at oppdrettstorsk kan gyte i merden og at avkommet kan spre seg og reprodusere. Det er derfor viktig å kunne kontrollere kjønnsmodnngen og forhindre gyting i merd. I tillegg er "gytespreng" i hunnfisk et alvorlig velferdsproblem i matfiskproduksjon. Det er derfor ønskelig å ha kun hannfisk i produksjon ("all male").
2 Skadevirkninger: Torsk har et XY-kromosomsystem for kjønnsbestemmelse, hvor hunnfisken er homozygot (XX). For å lage en all male-bestand er vi derfor avhengig av å først produsere homozygot hannfisk, med to Y-kromosomer (YY). I noen arter er det vist at YY-individer har høy dødelighet. Forsøk ved HI, Matre Forskningsstasjon, for å lage YY-hanner av laks har imidlertid vært vellykket og vi vil følge etablerte protokoller for høyest mulig overlevelse i yngelproduksjon.
3 Forventet nytteverdi: All male-torsk har potensiale til å løse utfordringene med gyting i merd og vil eliminere risikoen for gytespreng, som kun skjer i hunnfisk. Nytteverdien er dermed svært stor, og muligens avgjørende for at torskeoppdrett skal kunne bli en betydelig næring.
4 Antall dyr og art: 4500 torskelarver, Gadus Morhua
5 Hvordan etterleve 3R: Formålet med forsøket er å lage stamfisk av torsk som gir 100% hanner i avkommet. Vi kan derfor ikke erstatte arten med noe annet. Antall individer er valgt for å få statistisk signifikans i forsøkene, tilstrekkelig antall forsøksgrupper for å finne riktig dose og tilstrekkelig overlevelse til kjønnsmoden fisk.