Lokomotorisk effekt av fentanyl hos gris

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
I henhold til forskriften om bruk av forsøksdyr skal dyr få analgesi og anestesi der det er nødvendig for å sikre at dyret opplever minst mulig smerte, frykt eller annen belastning. Opioider er en gruppe legemidler som brukes hyppig innenfor veterinær- og humanmedisin, på grunn av sine analgetiske og sedative egenskaper. Men opioider kan også påvirke det lokomotoriske systemet i ulik grad hos ulike arter.
Hos gris er skjelvinger under anestesi et kjent fenomen, og to nylige publikasjoner beskriver det i forbindelse med administrasjon av opioid agonisten fentanyl (Haga et al., 2021; Ringer et al., 2016). Hos gris som skjelver kan bevegelser som oppstår bli tolket som for lett anestesi, og den som anesteserer kan endre administrering av anestesimiddel for å oppnå uhensiktsmessig dyp anestesi, eller bruke neuromuskulære blokkere for å stoppe skjelving. Begge deler gir opphav til dyrevelferdsmessige bekymringer.

Opioider som fentanyl kan også brukes for å gi smertelindring i en post-operativ fase. Når effekten av fentanyl er undersøkt tidligere hos gris har det vært en stor variasjon i hvordan dette påvirker atferd og bevegelse.

Prosjektet har som hovedmål å se på hvordan fentanyl påvirker gris både i våken tilstand og i anestesi. Vi ønsker å belyse problemstillingen med skjelvinger som oppstår under anestesi, og å finne en årsakssammenheng knyttet til dette kliniske problemet. I tillegg ønsker vi å se på hvordan fentanyl påvirker atferd og bevegelse hos våkne, friske griser.

2 Skadevirkninger
Det forventes noe stresspåvirkning på grisene som blir brukt i forsøket.

3 Forventet nytteverdi
Vi ønsker å se nærmere på den lokomotoriske responsen av fentanyl hos gris. Både årsaken til skjelvinger som forekommer i anestesi, samt påvirkning på bevegelse og atferd hos våken gris. Kunnskapen er med på å øke forståelsen av hvordan opioider, spesifikt fentanyl, påvirker det lokomotoriske systemet hos denne arten. Og denne kunnskapen i seg selv vil kunne optimalisere måten vi bruker opioider for anestesi og analgesi, og dermed kunne bedre dyrevelferden hos gris.

I tillegg vil kunnskapen også ha en overføringsverdi til andre arter og kan bidra til å øke den grunnleggende forståelsen av hvorfor enkelte opioider påvirker lokomotorisk aktivitet, både hos våkne dyr, og i anestesi. Denne kunnskapen vil igjen kunne gi bedre muligheter for å gi god analgesi og anestesi i veterinærmedisinen.

4 Antall dyr og art
16 griser

5 Hvordan etterleve 3R
Refine: Vi vil blant annet bruke en 4-stegs metode med positiv forsterkning for å venne grisene til metoder vi skal bruke under forsøket. Dette vil gi en mindre total belastning for hver enkelt gris.
Reduce: Studiedesignet er formet slik at vi bruker færrest mulig dyr, men fortsatt oppnår resultater av høy faglig kvalitet. Dyrene vil og bli brukt til å undersøke flere problemstillinger.
Replace: Vi må bruke levende gris for å undersøke problemstillingen fordi det ikke finnes modeller eller cellekultur som kan besvare problemstillingen.