Bedøvning og avliving av kongekrabbe og snøkrabbe (del 2)

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Videre forsøk for å finne beste praksis fra et velferdsperspektiv for bedøvning og avlivning av kongekrabbe og snøkrabbe. Fokus vil være på å vurdere velferdseffekt ved bruk av atferd-, elektriske, fysiologiske og nevrologiske målinger for å undersøke elektrisk følsomhet, respons, tap av bevissthet og død.

2 Skadevirkninger
Det er mye usikkerhet rundt beste praksis for bedøvning og avlivning av tifotkreps. Dermed er det også knyttet usikkerhet til skadevirkningen av forsøkene. Særlig kan en vente at dyret opplever ubehag/smerte ved punktering av skall for innsetting av elektroder til EEG-måling, i tillegg er det risiko for feil under el-bedøvning,

3 Forventet nytteverdi
Kunnskapen som utvikles i dette forsøket skal brukes under utviklingen av optimalisering av avlivning til forsøk og bruk av el-bedøver for mer human avlivning av tifotkreps. I tillegg vil forsøkene gi ny kunnskap om bruk av EEG som metode for å vurdere bevissthet av snø- og kongekrabber.


4 Antall dyr og art
Kongekrabbe N = maks 45
Snøkrabbe N = maks 107

5 Hvordan etterleve 3R
Det finnes ingen erstatning for levede dyr til disse forsøkene, men der det er mulig å bruke døde dyr, gjør vi det. Power analyser brukes for å avgjøre absolutt minimum antall dyr som er nødvendig (se utregning av antall dyr), vi har i tillegg gjort vurderinger som skal på å redusere dyr til større grad enn power analysen tilsier, der vi ser det kan være mulig.