Til hovedinnhold

Kompetanseheving innen avansert kirurgisk og anestesiologisk behandling av kritisk skadde i en militær kontekst for personell på nasjonal beredskap

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Dette er en serie kurs for å heve kompetansen innen praktisk traumekirurgi for operasjonsteam bestående av kirurger, anestesileger, operasjonssykepleiere og anestesisykepleiere med støttemannskaper inkludert førstehjelpere. De er alle i den militære organisasjon, men de fleste med medisinsk kompetanse har sitt daglige virke i det sivile helsevesen. Under denne kompetansetrening skal de klargjøres og øves for deltagelse i militære, skarpe oppdrag både innenlands og i utlandet.
Treningen øver blodstillende nødkirurgi ved penetrerende skader og skuddskader. Det vektlegges samarbeid i behandlingen fra skadested til blodstillende kirurgi ved feltsykehus og det fokuseres på kontroll av blødninger. Dette med bakgrunn i at akutte blodstillende, kirurgiske nødprosedyrer er dokumentert å være livreddende og dette er veldokumentert fra så vel militære som sivile traumeenheter. Det er en forventning om at norsk helsepersonell skal kunne yte adekvat behandling for denne pasientgruppen, men klinisk virke ved norske sykehus gir ikke nødvendig kompetanse. Den valgte modellen gir slik kompetanse, en kompetanse som har reddet liv ved flere anledninger.
Det anvendes fullstendig anesteserte forsøksdyr med påførte skader, dyrearten er gris. Skadepåføring skjer først etter at full anestesi er etablert og etter administrasjon av ytterligere smertestillende medikamenter. For en 4 års periode vil det benyttes inntil 80 dyr til dette formålet. Dyrene vil følges av veterinær under hele gjennomføringen og blir avlivet mens de ennå er under full anestesi.
Treningen er en videreføring av Kurs i traumatologi og krigskirurgi, som er obligatorisk i spesialistutdannelsen i generell kirurgi, og vil i tillegg bygge videre på den kompetanse dette personellet har tilegnet seg gjennom sitt daglige virke og ved bruk av andre modeller.
Øvelsene vil bli utført i tilknytning til godkjent forsøksdyravdeling.