Til hovedinnhold

Kartlegging av betydningen av bakterier for utvikling av AGD etter smitte med P. perurans

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Gjellesykdommer er blant de mest tapsbringende faktorer i produksjon av laks og de siste årene har amøbisk gjellebetennelse (AGD), assosiert med P. perurans, påført næringen store tap. Forebygging og behandling forutsetter at nødvendig kunnskap om denne amøben er tilgjengelig slik at korrekte og optimale tiltak kan gjennomføres. Dette forsøket skal fremskaffe kunnskap om årsak til variasjon mellom isolater av P. perurans, dvs variasjon i virulens. Denne kunnskapen vil være nødvendig for at næringen skal kunne gjennomføre nødvendige og målrettede tiltak for å forhindre fremtidig tap knyttet til amøbeinfeksjoner. Målet med dette forsøket vil derfor være å se om det er mulig å endre virulensen til en avirulent klon ved å tilføre bakteriemedium fra en P. perurans klon som er virulent. Hvis så er mulig så vil dette være det endelige bevist på at bakterier på gjellene hos laks regulerer virulens til P. perurans.

2 Skadevirkninger
Forsøket vil være lett belastende for forsøksfisken. Ved tegn på avvikende atferd eller ytre endringer vil fisken bli avlivet.

3 Forventet nytteverdi
Hvis forsøket dokumenterer at variasjon i virulens hos P. perurans er forårsaket av mikrobiota på gjellen hos laks så vil dette representere en ny mulighet fil forebygging mot AGD.

4 Antall dyr og art
I forsøket vil det bli brukt 320 friske laksesmolt (Salmo salar) som vil bli utsatt for badsmitte/kontrollsmitte. Noen av disse vil utvikle mild AGD (Amøbisk gjellebetennelse). På grunn av det komplekse forholdet mellom laks, bakterier, og amøben (P. perurans) vil formålet med dette forsøket ikke kunne nås uten bruk av levende fisk. Fiskevelferden vil bli overvåket gjennom hele forsøket og ved tegn på avvikende atferd vi fisken bli avlivet med en overdose bedøvelse.

5 Hvordan etterleve 3R
Så langt har ikke in vitro forskjeller hos amøbene (veksthastighet, morfologi, temperatur- og salinitetstoleranse) eller genetikk vist å kunne relateres til grad av sykdom de ulike amøbene er i stand til å forårsake hos fisk. For å studere utviklingen av AGD hos ulike fiskegrupper, og betydningen av mikrobiota i kulturer av P. perurans, er det per i dag nødvendig å benytte fisk.
Antallet dyr er beregnet ut ifra det minimum antall dyr som trengs til prøvetaking for å kunne vurdere og sammenligne utvikling av sykdom (basert på tidligere forsøk).
Smittetiden for forsøksdyrene er satt til 1 time. Trykkluft (og oksygen om nødvendig) tilsettes karene under smitte for å sikre vannkvaliteten. Ved uttak håves fisken fra forsøkskarene og direkte over i en overdose bedøvelsesmiddel for avliving.